Lia in Help, Mijn Man Is Klusser! Beeld © RTL

Emotionele Lia ziet geen uitweg meer in HMMIK: 'Het duurt gewoon té lang'

13 maart 2023 21:57

Lia en Jos zijn al acht jaar samen, maar sinds het begin van hun relatie is er eigenlijk al een groot probleem. Jos vindt het heerlijk om in hun huis in Heerlen te klussen, maar iets afmaken... dat doet hij nooit echt. En daarom trekt Lia nu aan de bel bij John Williams (51) en het team van 'Help, Mijn Man Is Klusser!' Het is zelfs niet de eerste keer dat Lia naar John schrijft. "Meerdere malen heb ik dat gedaan."

"Een deel van mij zegt: je moet gaan, kap ermee, ga"

Lia is slecht ter been en in hun huis in Heerlen zijn veel 'struikelblokken' te vinden. "Ik struikel overal over", zegt Lia in de oproep naar John. Als de presentator langsgaat in het huis van Lia en Jos schrikt hij zich - zoals eigenlijk altijd - een hoedje. "Wat is hier gebeurd?" vraagt hij zich af. "Het lijkt wel of er een bom ontploft is." En als Lia vertelt dat ze vanwege de verbouwingen al een jaar lang op de bank slaapt, valt zijn mond open.

De situatie is inmiddels onhoudbaar voor Lia, die zich ook schaamt voor haar woning. "Een deel van mij zegt: je moet gaan, kap ermee, ga", zegt ze dan. Maar ergens anders heen, dat kan niet. "Ik kan hooguit een paar dagen naar mijn zusje. Mijn kinderen leiden hun eigen leven. Dit doet heel veel met mij", vertelt Lia, terwijl ze tegen de tranen vecht. "Ik geloof hem wel als hij zegt dat het allemaal goed komt. Maar het duurt nu gewoon echt té lang."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

HMMIK-kijkers getuige van pijnlijke discussie over kinderwens

Dan is het moment daar dat John de klusser, in dit geval Jos, confronteert. "Ik woon daar al 29 jaar. Ik ben erg handig. Je kunt beter vragen wat ik niet kan", zegt hij over zijn kluscapaciteiten. Als ze dan weer thuis zijn, is Jos er niet helemaal van overtuigd waarom en dát hij hulp nodig heeft. "Je weet toch dat ik het allemaal zelf kan", zegt hij tegen Lia, die opnieuw aangeeft dat het haar simpelweg te lang duurt.

Gelukkig staat Jos uiteindelijk wel open voor de hulp van John en zijn klusteam. Daar is ook John erg blij mee. "Want volgens mij heb jij lang gehoopt dat dit zou gebeuren", zegt hij tegen Lia. Ook Lia vindt de reactie van Jos erg meevallen. "Ik ben ervan overtuigd dat het helemaal goed gaat komen", zegt ze.

Als het klusteam aan het werk is, blijkt al snel dat Jos in zijn oude patronen terugvalt. Hij maakt geen een van zijn klusjes af, maar komt overal een klein beetje helpen. "Het is beter als je dingen eerst afmaakt", vertelt een klusser hem. "En dan pas doorgaat naar het volgende. Nu ben je overal tegelijk bezig en dan is het overal een bende."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Stel in HMMIK slaapt noodgedwongen met kinderen in bed

Zoals wel vaker het geval is, is niet alleen de bouwval een probleem. John neemt plaats aan tafel om een goed gesprek te voeren met Lia en Jos. "De situatie waarin jullie hebben geleefd, blijft ongelofelijk", zegt John. Daarom vraagt John dan ook aan Jos of het niet tijd is om toe te geven dat de klus te groot is. "Je moet gaan relativeren en erkennen. Ik kan wel gaan klussen tot ik erbij neerval, maar wat heb je dan?" vraagt hij zich af.

Het gesprek zorgt ervoor dat Lia en Jos met goede moed de rest van het traject tegemoetgaan. Toch schrikt Jos als hij thuiskomt. Een behang dat wordt opgehangen, vindt hij niet mooi. "Plakken jullie het er maar op, maar ik haal het er meteen weer af." Na veel en hard werken is het huis van Lia en Jos amper nog te herkennen. En dan breekt het moment aan dat Lia haar huis mag zien. Als ze het verbouwde huis ziet, barst ze meteen in huilen uit. "Ik vind alles mooi. Het is echt mooi", zegt ze met een lach op haar gezicht.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Henk geeft zichzelf op voor Help, Mijn Man Is Klusser: 'Mijn vrouw dénkt dat ik kan klussen'

Zoals altijd keert John twee weken later terug naar de woning. De presentator is blij te horen dat het nog altijd goed gaat met Lia en Jos. "Hij heeft niet stilgezeten, hè", zegt John. "Nee", antwoordt Lia dan. De twee zijn ook veel gelukkiger dan voorheen. "Hartstikke bedankt", zeggen ze tegen John, voordat hij - nu écht - weggaat.

De aflevering van Help, Mijn Man Is Klusser! gemist? Terugkijken kan via Videoland.