Martijn Lakemeier en Delfina Chaves Beeld © ANP

Rol Willem-Alexander 'grootste uitdaging' tot nu toe voor Martijn Lakemeier

16 maart 2023 15:40

Het spelen van Willem-Alexander in de nieuwe dramaserie 'Máxima' is voor Martijn Lakemeier (29) de grootste uitdaging in zijn loopbaan als acteur. Dat vertelt hij donderdag tijdens de castpresentatie van de nieuwe Videoland-serie in Amsterdam. De serie gaat over het leven van koningin Máxima (51) tot het moment dat zij zich verlooft met de - dan nog - Nederlandse prins Willem-Alexander (55).

"Behalve een uitdaging, ziet hij zijn rol in de 6-delige Videolandreeks ook als een verantwoordelijkheid. "Ik zou het ook heel spannend vinden als iemand míj zou moeten spelen"

"Het is de grootste uitdaging van alle rollen die ik tot nu toe gespeeld heb. Niet alleen omdat ik iemand speel die nog leeft, maar ook omdat hij de koning is en iedereen hem kent", aldus de acteur. "Tegelijkertijd probeer ik die druk heel erg los te laten en niet te veel bezig te zijn met bepaalde verwachtingen of om een bepaalde imitatie neer te zetten van Willem-Alexander."

Dat laatste lijkt hem niet interessant. "Ik denk dat het veel boeiender is om bezig te zijn met wat er ín iemand om gaat en dat zo goed mogelijk neer te zetten. We maken een fictie-serie dus voor een deel zit daar ook de vrijheid om invulling te geven aan momenten die zich buiten het zicht van de camera's hebben afgespeeld."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nu al buitenlandse interesse voor Videoland-serie Máxima

Behalve een uitdaging, ziet hij zijn rol in de 6-delige Videolandreeks ook als een verantwoordelijkheid. "Ik zou het ook heel spannend vinden als iemand míj zou moeten spelen", lacht de acteur die bekend is van rollen in onder meer De Oost, Hollands Hoop en Oorlogswinter. Voor zijn rol in die laatste film wint hij in 2009 als jongste acteur ooit een Gouden Kalf voor Beste Acteur.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Peter van der Vorst blij met 'kostbare' Videoland-serie Máxima: 'Is het geld waard'

De opnames van de serie starten in juni van dit jaar, waarna de reeks in 2024 te zien zal zijn. Het draaien van de reeks begint in New York, waar de scènes worden opgenomen uit de tijd waarin Máxima als bankier op Wall Street werkte. Daarna zullen cast en crew, inclusief zijn Argentijnse tegenspeelster Delfina Chaves, die Máxima speelt, nog neerstrijken in Argentinië, Spanje, België en natuurlijk Nederland. 

Natuurlijk had de Argentijnse s weleens gehoord van koningin Máxima, maar echt kennen doet ze haar niet. Dat ze nu gecast is om de titelrol te spelen in de internationale dramaserie geeft haar de kans om de vorstin alsnog te leren kennen. "Ik wist wie ze was natuurlijk en ik heb ook wel filmpjes gezien van haar waarop ze heel vrolijk zingt en danst, maar haar verhaal kende ik niet. De serie was een mooie kans om haar op deze manier alsnog te leren kennen. Het is een heel rijk verhaal waarin heel veel te doen is als actrice. Ik kijk er erg naar uit, maar ik vind het tegelijkertijd ook wel spannend allemaal", aldus de 27-jarige.

Miniatuurvoorbeeld

Luister ook:

De BLVD Podcast #14: Amalia in de schaduw van Máxima

Hoewel in de serie voor het overgrote deel in Spaans en Engels wordt gesproken, zal ook ze net als Máxima wat Nederlands moeten leren. "Ik denk niet dat het me gaat lukken om in de tijd die voor deze serie staat heel goed Nederlands te leren. Dat zal jaren duren. Ik vind dat Máxima echt iets geweldigs gepresteerd heeft door de taal zo snel zo goed te leren. Ik heb te veel respect voor jullie taal om te zeggen dat ik het wel even ga leren, maar ik ga mijn best doen om te leren wat nodig is voor de serie."