Kopen zonder Kijken Beeld © Tom Cornelissen

Al jouw favoriete programma's uitgespeeld? Bekijk dan deze Belgische versies

26 maart 2023 12:05

'Kopen Zonder Kijken', 'Married At First Sight' en al je andere favoriete programma's van voor tot achter gezien? Gelukkig zorgen onze zuiderburen ervoor dat je niet in een zwart gat hoeft te vallen, want veel shows hebben ook een Belgische variant.

Wie Is De Mol?

De Belgische versie van Wie is de Mol? is afgelopen zondag van start gegaan met een gloednieuw seizoen. Dit programma verschilt wel iets van de Nederlandse versie. In ons eigen kikkerlandje doen namelijk alleen bekende sterren mee, maar in België zijn het juist onbekende deelnemers die een poging wagen. In 1999 begon ook in Nederland het programma met onbekende deelnemers. De BN'ers deden in 2005 hun intrede.

Terwijl de Belgen iedere zondag om 20.00 uur kunnen genieten van een nieuwe aflevering op Play4 en GoPlay, moeten de Nederlanders een dagje wachten. Iedere maandag zal er namelijk een nieuwe aflevering verschijnen op NPO Start. 

Het gloednieuwe Belgische seizoen is dit jaar in Arizona opgenomen. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

De Belgische WIDM start bijna en dít zijn de deelnemers

Kopen Zonder Kijken

De Belgische versie van Kopen Zonder Kijken heet Blind Gekocht en is te zien bij Videoland. Blind Gekocht heeft vier seizoenen, waarvan seizoen één, drie en vier te zien zijn bij de streamingdienst. 

In het programma geven woningzoekers hun zoektocht naar een koopwoning compleet uit handen. Waar in Nederland Martijn Krabbé en zijn team aan professionals op zoek gaan naar een geschikte stulpje voor de woningzoekers, is het in België aan makelaar Béa Vandendael om een geschikte woning te zoeken voor de mensen. De presentatie van het programma wordt verzorgd door Jani Kazaltzis. In het eerste seizoen was Dina Tersago de presentatrice van het programma. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nikkie de Jager neemt plaats in Belgische songfestivaljury

Married At First Sight

Naast Blind Gekocht hebben ze in België ook Blind Getrouwd. Dat is de Vlaamse versie van Married at First Sight, die bestaat uit zeven seizoenen. (In Nederland zijn dat er acht.) In België lijkt het er iets minder dramatisch aan toe te gaan dan bij ons. Het ziet er zelfs naar uit dat er meer liefdesrelaties uit de show voortkomen. Wat ook anders is dan bij de Nederlandse versie is dat één seizoen niet twintig, maar slechts tien afleveringen telt. Ook het samenwonen gaat er bij de zuiderburen anders aan toe. Volgens de Belgische matchmakers leren de koppels elkaar pas echt kennen als ze samenwonen en daarom moeten ze zeven weken met elkaar doorbrengen in een gehuurd appartement. In Nederland is het samenwoonproces bij lange na geen zeven weken, want de Nederlandse koppels logeren om de beurt kort bij elkaar thuis. 

Seizoen vijf, zes en zeven van Blind Getrouwd-Married At First Sight België zijn nu te zien bij Videoland. 

Miniatuurvoorbeeld

Kijk ook:

Bridget Maasland ontvangt privéberichten van Martijn uit MAFS

Hunted

In Hunted slaan verschillende bekende Nederlanders in duo's op de vlucht en proberen ze uit handen te blijven van het opsporingsteam. Dit team aan professionals bestaat uit gespecialiseerde opsporingsdeskundigen met ervaring bij de politie, defensie en in de private sector. In België heet het programma Klopjacht. Hier proberen 12 Vlamingen 17 dagen ondergedoken te leven. Het Belgische programma kent echter wel wat verschillen met dat van Nederland. Zo lijken de spelregels in Nederland iets strenger te zijn.

De Nederlandse kandidaten mogen bijvoorbeeld geen gebruik maken van eigen middelen en krijgen een bankkaart mee waarop ze dagelijks maar 50 euro kunnen besteden. De Belgische deelnemers mogen wel hun eigen bankkaarten of contant geld gebruiken. Dit is echter op eigen risico, want het opnemen van geld kan hun locatie verraden bij het opsporingsteam. 

Bij NPO Start zijn er nu acht afleveringen te zien van Klopjacht