Laise Sanches in Better Than Ever Beeld © RTL

Laise Sanches in Better Than Ever: 'Adlicious ging kapot door schuld van 200.000 euro'

23 maart 2023 22:00

Wie het seizoen van 'X Factor' in 2011 heeft gekeken, weet nog wel hoe de groep Adlicious destijds grote indruk maakte. De groep won de talentenjacht niet, werd wel tweede, maar was even de meest geboekte act in Nederland. Tot het misging. En hoe dat gebeurde, vertelt Laise Sanches (39) in 'Better Than Ever'.

"Ik bleef over met tweehonderd euro per show"

Eerder zijn mede-Adlicious-leden Shirley Spoor en Jordan Roy al te gast geweest bij Better Than Ever, maar zij hebben niet hét verhaal achter de band verteld. Laise doet dat daarentegen wel. Allereerst benadrukt zij dat ze meedoen aan X Factor als een geweldige ervaring ziet. "Het was fantastisch. Ik dacht bij mezelf: what the hell, dit is zo geweldig. Tv maken, elke week nieuwe outfits, optreden, nieuwe mensen ontmoeten."

Laise omschrijft Adlicious als een koe die helemaal vol zit met melk. "Die wordt helemaal leeg gemolken. Vier, vijf jaar daarna was alle melk op", vertelt ze. De groep tekende een contract om nieuwe muziek te maken. "We hadden ook een manager en die is van de ene op de andere dag weggelopen. Die heeft ons achtergelaten met een schuld van 200.000 euro. Toen waren wij met het contract achtergebleven en omdat wij het hadden getekend, moesten wij de schuld ook terugbetalen."

 

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Martijn Krabbé vindt maken tweede seizoen Better Than Ever 'buitengewoon eervolle zaak'

Hoe kan dat dan precies? Dat legt Laise uit. "Als artiest krijg je een voorschot van platenlabels. Wij hadden destijds een voorschot gekregen om een plaat op te nemen in Amerika. Uiteindelijk had het platenlabel/boekingsbureau bonje met onze manager en wij als artiesten stonden in het midden. Omdat die twee er niet uitkwamen, is de manager weggelopen en bleven wij achter. Toen werd er naar ons gekeken van: wie gaat die schuld terugbetalen?"

Dat heeft er destijds in geresulteerd dat Adlicious twee of drie jaar lang van iedere show duizend euro moest inleveren. "Ik bleef over met tweehonderd euro per show. Het was superheftig. Daar kwam eigenlijk een beetje de stilstand van Adlicious."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Raffaëla Paton voor het eerst in jaren clean op het podium in Better Than Ever

Hoewel de deelname aan X Factor inmiddels jaren geleden is, voelt het voor Laise als de dag van gisteren. Toch heeft ze er wel bepaalde gedachten bij. "Jordan en Shirley kwamen in het programma meer naar voren. Dat vond ik ook niet erg", vertelt ze. "Ik was heel stil, altijd op de achtergrond. Alles om het iedereen maar gemakkelijk te maken. Opoffering, dat is het woord."

Wanneer presentator Martijn Krabbé aan Laise vertelt dat ze zichzelf misschien een beetje tekort heeft gedaan, raakt hij een gevoelig puntje. "Ik heb mezelf enorm tekortgedaan. Ik heb zoveel muzikale kansen gehad", zegt ze met betraande ogen.

Better Than Ever zie je iedere donderdag om 20.30 uur op RTL 4.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!