Jeroen Woe en Niels van der Laan als Jordan Garfield en Duncan Laurence Beeld © BNNVARA/screenshot Even Tot Hier 14 mei

Kijkers gieren om persiflage Duncan Laurence in Even Tot Hier

15 mei 2023 11:01

Laat het maar aan de mannen van 'Even Tot Hier' over om op hilarische wijze aandacht te vragen voor een schrijnend onderwerp. Niels van der Laan (41) en Jeroen Woe (42) kruipen in de rol van Duncan Laurence (29) en zijn verloofde Jordan Garfield en geven het podium aan Geertje, die al 2,5 jaar lijdt aan long covid.

"Douze points voor Geertje en haar creative team"

Niels en Jeroen sparen de afgelopen songfestivalperiode Mia, Dion en hun coach - of, correctie: creative director - Duncan Laurence niet. Nadat het cabaretduo zaterdagavond moet wijken voor de finale van het muziekfestijn in Liverpool, fileren ze de 'Arcade'-zanger en zijn partner een dag later op hilarisch cynische wijze in Even Tot Hier

In de aflevering, die het programma net geen kijkcijferrecord oplevert, besteden Niels en Jeroen aandacht aan de inmiddels zo'n 400.000 longcovidpatiënten in Nederland. Ze spreken Geertje, die 2,5 jaar na haar besmetting nog gebukt gaat onder pittige klachten. "Ik kan niet de moeder zijn die ik vroeger was. Ik kan niet mee naar het zwembad, de dierentuin", vertelt ze over de grote impact daarvan op haar leven.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Even Tot Hier drijft de spot met Mia en Dion met het nummer Vals

Geertje zoekt haar heil nu onder meer in gitaar spelen en, voor zover het lukt met haar longinhoud, zingen. Om aandacht te vragen voor de grote groep lotgenoten heeft ze een nummer geschreven over hoe het is om long covid te hebben. Die mag ze in Even Tot Hier ten gehore brengen, maar niet voordat ze even goed gecoacht is door het creative team. 

"Je bent net begonnen, je hebt nog nooit opgetreden en je kunt een klein beetje zingen? Dan ben je gewoon verder dan Mia en Dion!" roept Niels. Jeroen onderstreept op valse wijze hoe belangrijk een coach - ho, sorry, creative director! - als Duncan is. 

Niels vertelt met een Amerikaans accent dat Duncan 'alleen nog maar zo kan praten'. "Dat is nu zijn uitspraak geworden, want hij heeft een Amerikaanse vriend en dan ga je zelf ook gewoon anders praten." En dan volgt een coachingsessie bij Geertje thuis, met Niels als Duncan en Jeroen als Jordan. En, onmisbaar als derde creative director: shiba inu Cornald

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Tina Nijkamp ontleedt het succes van Even Tot Hier: 'Scoort ook bij jonge kijkers'

Kijkers gieren om de treffende persiflage, maar zijn ook geraakt door het verhaal van Geertje.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ere Zilveren Nipkowschijf voor het satirische programma Even tot hier

Even Tot Hier is bekroond met de Ere Zilveren Nipkowschijf. Pianist Miguel Wiels vertelt over deze mijlpaal en hun succes. 

Even Tot Hier 'euforisch' over winst Ere Zilveren Nipkowschijf

02:07

Even Tot Hier is op zaterdag om 21.20 uur te zien op NPO 1. Kijk de aflevering hier terug.