Amanda in Zeeman Confronteert Beeld © RTL

Amanda komt er op brute wijze achter hoe gevaarlijk social media kunnen zijn in Zeeman Confronteert

23 mei 2023 21:28

Het nieuwe seizoen van 'Zeeman Confronteert: Stalkers' wordt afgetrapt met een heftig verhaal. Amanda wordt gestalkt door iemand die ze leert kennen via Instagram. Wanneer ze na een aantal dates laat weten dat ze de klik niet voelt, laat Sander het er niet bij zitten.

"Je deelt heel veel, maar je weet niet wie diegene is met wie je contact hebt"

Amanda leert Sander kennen via Instagram op een moeilijk moment in haar leven. Ze zit namelijk in een burn-out en vindt in Sander een luisterend oor. Een maand lang hebben de twee leuk, intensief internetcontact, dus besluiten ze af te spreken. Dat doen ze op een feestje van een vriendin van Amanda. "Op papier zou deze jongen bij mij moeten passen."

De ontmoeting smaakt naar meer en ze neemt Sander mee voor een tripje naar haar familie die vakantie viert in Hongarije. "Ik heb me eigenlijk door het moment laten leiden." Toch voelt Amanda de romantische klik niet en ze besluit dit aan Sander te vertellen. "Het was voor mij echt een vriend. Een soort broer-zus. Dat idee."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Stalkende ex gooit dildo’s over schutting in Zeeman Confronteert

Via WhatsApp laat Amanda dat aan Sander weten en dat schiet bij hem in het verkeerde keelgat. "Toen begon alle ellende." Vooral haar auto moet het ontgelden. "Van de een op de andere dag had ik krassen op mijn auto", vertelt ze aan presentator Thijs Zeeman. Haar auto wordt elke dag vernield: van krassen tot een emmer teer die erover wordt gegooid en van graffiti tot gesloopte zijspiegels. Ook neemt hij contact met haar op, soms onder een valse naam. Het zorgt ervoor dat Amanda zich verschrikkelijk voelt. "Alleen slapen durf ik eigenlijk niet meer. Mijn veiligheid kan niet gegarandeerd worden thuis."

Met stalkingexpert Nico van den Dries bespreekt Thijs de gevaren van social media. "Iedereen heeft het. Je deelt heel veel, maar je weet niet wie diegene is met wie je contact hebt. Als ik aan haar vraag: 'Wie is Sander?' Dan weet ze het niet", zegt Thijs. "Iedereen die dit ziet moet beseffen dat Instagram een hartstikke leuk medium is, maar het is een goudmijn voor stalkers." Nico vult aan: "Niet te veel delen dus." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ex stalkt Fonsy én haar werkgevers in Zeeman Confronteert

Thijs roept de hulp in van de politie en samen met hen maakt hij een plan van aanpak om Sander te confronteren. Eenmaal aangekomen bij zijn huis, ontkent Sander zijn daden. "Waar ik geïrriteerd over was, is dat ze er niet zelf mee kwam. Dat ze me een beetje liet hangen. (...) Het gaat mij erom wat ze tegen me zei en op welke manier dat ging. Maar ik ben geen agressief persoon", vertelt hij aan Thijs na zijn aanhouding.

Amanda ziet Sander voor het eerst weer in de rechtbank. Daar besluit hij dan toch open kaart te spelen. Hij biecht alles op. Hij krijgt een werkstraf van 160 uur en een gevangenisstraf van twee weken en gaat niet in hoger beroep. "Ik denk ook wel dat hij, toen hij mijn verhaal hoorde, dacht: dit gaat verder dan gewoon een kras op een auto. Dit is ook echt een persoon", zegt Amanda na afloop. Ze is verlost van haar stalker, want hij heeft sindsdien geen contact meer gezocht.  

Zeeman Confronteert: Stalkers zie je elke dinsdag om 20.30 uur bij RTL 5.

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen in deze zaak? Bekijk dan de video hieronder, waarin Thijs Zeeman een update geeft.

Is Sander gestopt met het stalken van Amanda?

03:07

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!