Edson da Graça Beeld © RTL

Geldproblemen en depressie waren zwartste periodes in leven Edson da Graça

5 juni 2023 07:01

De carrière van Edson da Graça (41) zit momenteel in een stroomversnelling. Hij presenteert het ene na het andere tv-programma, waardoor zijn jongensdroom werkelijkheid is geworden. Toch heeft zijn leven er niet altijd zo rooskleurig uitgezien. In 'Rooijakkers Over De Vloer' is de presentator openhartig over de moeilijke periodes in zijn leven.

“Ik had toen iets van 35.000 euro schuld”

Al van kinds af aan droomt Edson da Graça ervan om in de spotlights te staan, maar de weg naar de top gaat niet zonder slag of stoot. Op zijn twintigste start hij een productiebedrijf met vrienden, maar dat gaat finaal mis: “Ik had toen iets van 35.000 euro schuld en daar begon het mee.” Door deze schulden weet Edson niet meer wat hij moet doen: “Ik deed eigenlijk helemaal niks. Ik zat thuis te roken en af en toe nog een beetje muziek te maken, maar eigenlijk was ik gewoon depressief.”

Door de schulden is Edson altijd op zijn hoede en bij elk telefoontje is hij bang dat de deurwaarder op de stoep staat: “Het was echt de zwartste periode in mijn leven.” In plaats van te leven is Edson van dag tot dag aan het overleven: “Dat is eigenlijk geen manier om te leven.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Frans Bauer over periode na herseninfarct Mariska: 'We zaten er helemaal doorheen'

In deze moeilijke periode werkt Edson als docent Nederlands op een mbo-school: “Ik schaamde me de hele dag. Ik had een masker op.” Op een gegeven moment heeft zijn depressie zo’n dieptepunt bereikt dat Edson niet meer wil leven: “Dan zou het eindelijk rustig zijn.”

Gelukkig ziet een collega dat het niet goed met hem gaat en trekt zij aan de bel. Door haar heeft Edson zijn leven weer op orde kunnen krijgen, maar ook van zijn leerlingen heeft hij enorm veel geleerd: “Ik vond het altijd heel mooie mensen.” Art verrast hem op zijn oude school met een aantal oud-leerlingen: “Ik word helemaal emotioneel”, zegt Edson met een brok in zijn keel. De leerlingen hebben een speciaal plekje in Edsons hart gekregen: “Jullie hebben een goede selectie gemaakt.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Leonie ter Braak was uitgespeeld bij SBS6: 'Tijd om verder te gaan'

Volgens Edson wordt er vaak door mensen neergekeken op jongeren, terwijl je niet weet wat zij in hun dagelijks leven doormaken: “Dat vind ik gewoon jammer.” In de periode dat Edson lesgeeft, heeft een aantal leerlingen het niet altijd even makkelijk. Om nu te zien dat het goed met hen gaat, raakt Edson enorm: “Ze zijn aan het stralen en daarom ben ik blij”, zegt hij vol trots.

Edson da Graça openhartig over gitzwarte periode uit zijn leven: 'Was heel depressief'

02:13

Rooijakkers Over De Vloer kijk je iedere zondag om 21.05 uur bij RTL 4 of zie je bij Videoland.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!