Zeeman Confronteert: Stalkers Beeld © RTL

Beste vriendin blijkt stalker van Ton te zijn: ‘Die komt wel even binnen’

30 mei 2023 21:30

Deze week krijgt Thijs Zeeman (41) in ‘Zeeman Confronteert: Stalkers’ te maken met een bizarre zaak. Ton (53) wordt al jarenlang op dagelijkse basis gestalkt door een onbekend persoon. Hij ontvangt doodsbedreigingen en krijgt talloze nare berichten toegestuurd. De dader? Dat blijkt niemand minder dan zijn beste vriendin Lonneke te zijn.

“Je bedreigt gewoon kinderen. Wat bezielt je nou?”

Ton heeft de hulp van Thijs Zeeman ingeschakeld, omdat hij al jaren door een mysterieuze stalker wordt achtervolgd: “Iemand kijkt altijd over mijn schouder mee.” Het idee dat er iemand meekijkt en -luistert is voor Ton heel beangstigend: “Ze zegt ook in een appje dat ze me in de gaten houdt.” Hij heeft geen idee wie zijn stalker zou kunnen zijn. Het enige wat hij weet, is dat de stalking begint nadat hij contact krijgt met een vrouw via een datingapp.

Thijs start samen met zijn team een onderzoek, en dan blijkt dat Ton niet het enige slachtoffer is: “Mijn leven ziet eruit als een hel”, zegt Sylvia, een goede bekende van Ton. Ook zij wordt dagelijks door de stalker lastiggevallen, maar het houdt niet op bij haar: “Zelfs mijn zus kreeg een bericht: ‘Jouw zus is een hoer.'” En ook de dochter van Sylvia wordt bedreigd met de dood: “De stalker zei dat ik afscheid moest nemen, omdat het zomaar de laatste keer kon zijn dat ik mama had gezien”, vertelt de dochter van Sylvia.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Amanda komt er op brute wijze achter hoe gevaarlijk social media kunnen zijn in Zeeman Confronteert

Het is een hele opgave voor het team van Thijs om achter de identiteit van de stalker te komen, omdat de duizenden berichten die binnenkomen verstuurd worden door honderden verschillende telefoonnummers. Maar uiteindelijk is het hen na anderhalf jaar gelukt om de ware aard van de stalker te achterhalen: “We hebben honderd procent vastgesteld dat Lonneke jouw stalker is.” Wanneer Ton dit bericht hoort, kan hij zijn oren niet geloven. Lonneke is namelijk één van zijn beste vriendinnen: “Zo, die komt wel even binnen”, zegt Ton vol verbazing.

Gelukkig is hij direct bereid om mee te werken aan de confrontatie en helpt hij het team van Zeeman Confronteert: Stalkers om het plan in gang te zetten: “Dat kunnen we vandaag nog regelen.” Hij spreekt met Lonneke in een restaurant af, waar Thijs haar direct aanspreekt: “Weet je dat je een stalker bent?” vraagt hij aan Lonneke. Waarop Lonneke direct in de ontkenning schiet en doet alsof ze van niks weet: “Nee, dat ben ik gewoon echt niet.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kees van der Spek vreest voor zijn leven in Oplichters Aangepakt

Wanneer Thijs haar verder aan de tand voelt, besluit ze om eerlijk haar verhaal te doen: “Het is gewoon uit de hand gelopen.” Maar Ton kan haar niet zomaar vergeven: “Je bedreigt gewoon kinderen. Wat bezielt je nou?” De reden voor Lonneke om haar slachtoffers zo lang te kwellen? Ze wilde kijken of er meer dan alleen vriendschap kon ontstaan tussen haar en Ton: “Ik heb echt nooit kwalijke bedoelingen gehad.”

Voor haar slachtoffers is het een hele opluchting dat ze eindelijk weten wie hen al die jaren heeft lastiggevallen: “Ik ben wel blij dat het opgelost is, maar met het resultaat was ik eigenlijk minder blij”, zegt Ton. Thijs hoopt vooral dat Lonneke hulp voor zichzelf gaat zoeken, want dit gedrag is niet gezond.

Zeeman Confronteert: Stalkers zie je elke dinsdag om 20.30 uur bij RTL 5.

Benieuwd hoe het nu gaat in deze zaak? Thijs Zeeman geeft een update in de video hieronder.

Thijs Zeeman heeft opvallend nieuws over Ton en zijn stalker

05:08