Bridget Maasland Beeld © Rianne Barger

Dit is waarom er overdag alleen maar herhalingen op tv te zien zijn

26 mei 2023 07:10

Wat een ellende: ben je een dagje vrij, zet je de tv aan... zijn er alleen maar herhalingen te zien. Maar waarom is dat eigenlijk zo overdag? Rob Goossens (32) legt het uit in de nieuwe BLVD Podcast.

"Dan kun je denigrerend spreken over huisvrouwen"

Koffietijd verdwijnt van de buis en dat is natuurlijk het einde van een tijdperk. Het is het enige live-programma, naast de nieuwsbulletins, dat overdag te zien is. Maar vanaf nu niet meer. Er zijn na het einde van Koffietijd bij RTL 4 van 09.15 uur tot 17.00 uur alleen maar herhalingen te zien. "Hier is een reden voor, toch?" vraagt Bridget Maasland aan Rob Goossens. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koffietijd-presentatrices maken zich 'vol dankbaarheid' op voor laatste week

"De belangrijkste reden is dat er overdag weinig televisie wordt gekeken", weet Rob. "En dat de kijkers die er zijn ouder zijn. En dat is commercieel minder interessant, omdat adverteerders denken dat oude mensen niet zo geïnteresseerd zijn in hun reclames." Rob spreekt er schande van. "Dat kan op zich zo zijn, maar ik vind het eigenlijk heel erg zonde, omdat je in Amerika ziet dat daar heel veel overdag televisie gemaakt wordt. Dat is een apart genre: daytime television."

Kelly Clarkson heeft bijvoorbeeld een talkshow in de middag, maar ook Ellen DeGeneres staat tot vorig jaar jarenlang in de middag geprogrammeerd. "Iedereen schuift daar aan. Het is belangrijk om daar te zitten, omdat je daar de mensen bereikt die op dat moment thuis zijn. Dan kun je denigrerend spreken over huisvrouwen, maar juist als het gaat om de keuze voor bepaalde merken zijn dat de mensen die de keuzes maken." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Heeft Rob Kemps geld gekregen voor zoenfoto's op voorkant blad?

Volgens Rob zijn er genoeg mensen in Nederland thuis die televisie kunnen kijken, áls er maar een goede programmering is. "Ik vermoed dat als we op een gegeven moment de cijfers van de streamingdiensten krijgen, dat we dan zien dat er overdag massaal gestreamd wordt."

Beluister de podcast hieronder via Spotify. 

Of bekijk hem met video: 

De BLVD Podcast #29: De wondere wereld van televisiecontracten en niemand heeft trek in Nick, Simon en Kees

37:48

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!