Sigrid Kaag Beeld © KRO-NCRV/College Tour

Dochters Sigrid Kaag maken zich zorgen om veiligheid van hun moeder

26 mei 2023 10:49

In een teaser van het programma 'College Tour' is te zien hoe de dochters van Sigrid Kaag (61) een emotionele oproep doen. De politicus wordt de afgelopen jaren vaak bedreigd en daarom hebben ze liever dat hun moeder een andere baan zoekt. "Het hoeft maar één keer mis te gaan, zoals bij Els Borst", stellen ze in een kort fragment gedeeld door de presentator van het programma, Twan Huys (59).

"Wij zijn bezorgd dat mijn moeder net zo eindigt als Els Borst. Het hoeft maar één keer mis te gaan"

In het programma, dat zondag wordt uitgezonden op NPO 2, is de D66-leider op bezoek en komen ook haar twee dochters Janna en Ina aan het woord om te vertellen over de bedreigingen aan het adres van hun moeder. "Ik moet altijd aan Els Borst denken. Ik ben bang dat hetzelfde met mijn moeder gebeurt", leggen ze uit, bang voor een aanslag. "We dachten dat Nederland een tolerant land was. Nu kan mijn moeder door de bedreigingen de straat niet meer op. Het land verdient haar niet en we hopen dat ze een andere baan zoekt. Wij zijn bezorgd dat mijn moeder net zo eindigt als Els Borst. Het hoeft maar één keer mis te gaan."

"Ik ben er een beetje stil van... Het zijn mijn kinderen, sorry", reageert Kaag vervolgens emotioneel.

Minister Kaag emotioneel door boodschap van haar kinderen: 'Straks eindigt ze als Els Borst'

00:28
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Bedreiger Sigrid Kaag met fakkel opgepakt door politie bij studio HLF8

Oud-minister en partijgenoot Els Borst werd in 2014 vermoord in haar huis in Bilthoven. Hierover zegt Kaag in een persbericht van KRO-NCRV: "De dader was verward, maar het was wel een politieke moord. Het klimaat van hetze en opruiing doet verwarde mensen denken: deze meneer of mevrouw moet uit de weg geruimd worden.”

De minister zegt nog geen besluit te hebben genomen of ze meedoet aan de volgende verkiezingen: “Mijn dochters zeggen: 'Het is mooi geweest, mam.’ Dat is ook een belangrijke boodschap. Ik luister altijd naar mijn dochters."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jutta Leerdam te gast in nieuwe reeks College Tour

Ook haar politieke collega's reageren aangeslagen op de emotionele oproep. 'Geraakt door dit bericht', zegt minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken over het fragment waarin bij zijn collega de tranen in de ogen schieten. 'Juist de volgende generatie zou hoop moeten putten uit politiek. In plaats daarvan zien zij het gif van bedreigingen.'

Ook andere politici reageren geschokt. Zo spreekt minister Dilan Yeşilgöz van Justitie zich uit tegen de bedreigingen. 'Iedereen moet haar of zijn werk veilig kunnen doen', zegt ze op Twitter.

College Tour met Sigrid Kaag wordt zondag 28 mei om 20.20 uur bij KRO-NCRV op NPO 2 uitgezonden.