Peter R. de Vries: geen nieuw bewijs Deventer Moordzaak

05 juni 2014 19:24

De recherche heeft nieuwe feiten ontdekt in de Deventer-moordzaak. Een herziening van de zaak ligt mogelijk weer een stapje dichterbij. Maar volgens Peter R. de Vries betekent dat nog niet dat het vonnis zomaar van tafel kan.

"Het gaat niet om nieuw effecten, maar om nieuw interpretaties", zo reageert Peter R. in RTL Boulevard. "Het zou goed kunnen dat het slachtoffer een dag eerder is overleden, maar het is geen exacte wetenschap." Hij wijst hierbij op een aantal factoren die van invloed zijn als het gaat om het bepalen van het tijdstip van een moord. "De lijkstijfheid, verkleuringen, oogvocht en dan kun je een berekening maken, maar die kan door veel omstandigheden afwijken. Zo zijn warmte en kou van invloed, en of het om een jong of oud iemand gaat."

Volgens Peter zijn er bij het verhaal ook dingen weggelaten, die juist belastend zijn voor Ernest Louwes, die acht jaar heeft vastgezeten voor de moord op de weduwe Jacqueline Wittenberg uit Deventer. "Ik ben de laatste die zegt dat -ie het bij het rechte eind heeft, ik kan ook tunnelvisie hebben, maar ik kijk er wel naar met kennis van zaken. Maar dit alles is nog geen bewijs, maar het rechtvaardigt wel nieuw onderzoek."

Waar Peter sceptisch blijft en gelooft in een terechte veroordeling van Louwes, is het voor Maurice de Hond zo klaar als een klontje dat Ernest Louwes het niet gedaan heeft.  "Dit laat dit zien dat er fouten zijn gemaakt", aldus de opiniepeiler, die zich van begin af aan heeft vastgebeten in de zaak. "Ik ben vol vertrouwen dat het vonnis door de Hoge Raad wordt vernietigd, en dan kan het echte onderzoek beginnen."

 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!