Van onze partner Diabetes Fonds Beeld © ANP

Diederik Jekel over waarom de alvleesklier zo belangrijk is

13 juni 2019 17:55

Voor mensen met diabetes speelt het functioneren van hun alvleesklier een grote rol in het leven. Wetenschapsjournalist Diederik Jekel weet daar alles van. Diederik legt uit waarom de alvleesklier zo belangrijk is en wat het orgaan met diabetes te maken heeft.

"Je kunt de alvleesklier zien als een soort chemisch fabriekje dat allerlei nuttige stofjes aanmaakt."

Wil je helpen om meer onderzoek mogelijk te maken voor een beter leven met diabetes? Doe een gift!

"Je kunt de alvleesklier zien als een soort chemisch fabriekje dat allerlei nuttige stofjes aanmaakt. Stofjes die je lichaam nodig heeft om te kunnen doen wat het moet doen. Stofjes zoals bijvoorbeeld insuline en glucagon, twee hormonen die nodig zijn om de bloedsuikerspiegel in het lichaam goed te regelen. Simpel gezegd: insuline zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel daalt, glucagon zorgt er zo nodig voor dat de bloedsuikerspiegel stijgt", vertelt Jekel aan RTL Nieuws.

Bij mensen met diabetes werkt dit systeem niet meer zoals het zou moeten. "Stel, je vergelijkt insuline met benzine die je in een auto gooit," zegt Jekel. "Bij diabetes type 2 heb je wel benzine, maar het rendement van je auto is heel laag. In dat geval moet je dus steeds meer benzine in de auto gooien, om nog vooruit te komen. Bij diabetes type 1 komt er helemaal geen benzine meer uit de pomp."

De Nederlander Robin Koops werkt aan de ontwikkeling van een kunstalvleesklier. Dit apparaatje maakt gebruik van slimme sensoren om de bloedsuikerspiegel in de gaten te houden en kan via een pomp zowel insuline als glucagon toedienen. Zo kan het apparaat de werking van de alvleesklier nabootsen.

Hier meer over weten? Meer informatie vind je hier.

De kunstalvleesklier van Robin Koops
Miniatuurvoorbeeld

lees meer:

Zo belangrijk is je alvleesklier

Wil je het Diabetes Fonds ondersteunen bij het doen van onderzoek? Klik hier om te doneren. 

Het Diabetes Fonds wil Nederland gezonder maken en diabetes genezen door het financieren van wetenschappelijk onderzoek naar betere behandelingen, genezing en complicaties van diabetes. 

Diabetesvereniging Nederland verbindt als patiëntenorganisatie mensen met diabetes, behartigt hun belangen (bijvoorbeeld rond goede diabeteszorg, vergoeding en beschikbaarheid van hulpmiddelen) en ondersteunt hen in het voluit kunnen leven met diabetes.   

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!