Beeld © Mattel

Barbie viert diversiteit met nieuwe poppen

31 januari 2020 13:54

Barbie is al jaren niet meer alleen die blonde, superskinny pop. Er zijn ook donkere, vollere, islamitische en genderneutrale modellen te koop. Mattel voegt nu nog meer variaties aan het assortiment toe. Zo zijn er Barbie's met vlekken in hun gezicht, Barbies' in kale hoofdjes en Barbie's in rolstoelen. Het streven is om een zo divers mogelijke kijk op schoonheid en mode te laten zien.

"Het is belangrijk om kinderen bij te brengen dat niet iedereen maatje 36 heeft en blond is"

Het Nederlandse model Gideon Allen heeft de aandoening vitiligo en is blij met de keuze van Mattel: "Het is belangrijk om kinderen bij te brengen dat niet iedereen maatje 36 heeft en blond is," vertelt hij aan RTL Nieuws. "Niemand ziet er hetzelfde uit. Ik vind het goed dat Barbie dat doet."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

OMG! Je kunt nu een echt Barbie-huis boeken via Airbnb

Vitiligo is een huidaandoening waarbij verstoringen optreden in het pigment van de huid. Er ontstaan over het algemeen vrij symmetrische, spierwitte vlekken op het lichaam. Gideon ontdekte op 16-jarige leeftijd na een voetbaltoernooi dat hij de ziekte heeft. "Ik was op mijn knieën gevallen en had wat kleine schaafwondjes. Nadat de korstjes eraf waren, was de herstelde huid helemaal wit." Na drie maanden afwachten ging hij langs bij de dokter. "Het duurde wel erg lang voordat mijn normale kleur weer terugkwam. De dokter gaf uiteindelijk de diagnose."

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Voor ieder wat wils: de genderneutrale barbie is een feit

Door vitiligo leerde Gideon een aantal belangrijke lessen. "Ik besefte hoezeer mensen naar elkaar kijken en oordelen op basis van uiterlijk. En dat ik daar zelf ook schuldig aan was. Eigenlijk ben ik door vitiligo heel snel volwassen geworden."

Dat Barbie nu modellen met vitiligo produceert, kan Gideon waarderen. "Als mensen in een vroeg stadium leren dat er verschillende soorten uiterlijk bestaan, is er minder verbazing en negativiteit." Dat zou in zijn voordeel kunnen werken, lacht hij. "Dan hoef ik op straat minder vaak uit te leggen wat ik precies heb." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Human Ken Doll blijkt transgender en is nu Barbie Doll

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!