Beeld © ANP

Gerda Havertong mengt zich in discussie Zwarte Piet

18 november 2019 22:53

Een ruim dertig jaar oude sketch van Sesamstraat werd maandag weer veelvuldig gedeeld op sociale media. Het gaat om een scene uit 1987 waarin actrice Gerda Havertong (73) uitlegt aan Pino hoe vervelend het is om voor Zwarte Piet uitgemaakt te worden. "Sinterklaas is nog niet in het land, of zwarte kinderen en grote mensen worden voor Zwarte Piet uitgescholden", vertelt zij de grote blauwe vogel.

“We roepen dat we inclusief willen zijn. Maar we maken op dat front helemaal niets waar in Nederland”

"Voor heel veel zwarte mensen is Sinterklaas helemaal geen feest, we kunnen bijna niet vrolijk zijn. Ik heb er genoeg van om voor Pieterbaas uitgemaakt te worden." De sketch verscheen weer op Twitter na het racisme-incident bij FC Den Bosch, waar een zwarte Excelsior-speler oerwoudgeluiden en scheldwoorden naar zijn hoofd kreeg.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zangeres Anouk zet zich af tegen Zwarte Piet

Het doet Gerda ergens goed dat het filmpje na zoveel jaren nog steeds wordt bekeken. Maar het feit dat het nog nodig is om uit te leggen hoeveel zwarte Nederlanders gebukt gaan onder racisme, stemt haar treurig. "Ik ga niet meer de barricaden op, dat laat ik over aan de jongeren. Maar deze ervaringen kent iedereen met een andere huidskleur in Nederland. Het is verschrikkelijk om te zien dat zo’n jongen het veld moet verlaten omdat een ander jou pijn wil doen alleen maar omdat je een andere huidskleur hebt."

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Marga Bult zegt geen racist te zijn na Zwarte Piet-opmerking

De actrice merkt op dat er in dertig jaar tijd niets veranderd is in Nederland. "We hebben wat nieuwe woordjes erbij gekregen, we roepen dat we inclusief willen zijn. Maar we maken op dat front helemaal niets waar in Nederland."

Natuurlijk is niet elke witte Nederlander een slecht mens. "Ik ben heel blij met elke kleine handreiking van witte Nederlanders die zich uitspreken tegen racisme, en die zeggen dat ze zich ervoor schamen. Niet heel Nederland is racistisch. Maar bij elk incident krijg je toch weer het gevoel inferieur te zijn; dat gaat nooit weg. En incidenten zijn er nog steeds, veelvuldig."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ook Kim Kardashian maakt zich boos over Zwarte Piet

De sketch ontstond toen Gerda met de pijn over het feit dat haar kind op school werd uitgemaakt voor Zwarte Piet nergens heen kon. "Mijn kind durfde die weken niet meer naar school te gaan, maar de schoolleiding noemde mij overgevoelig. Toen heb ik met mijn eindredacteur bij Sesamstraat overlegd of ik het platform dat ik had, de televisie, mocht gebruiken om een punt te maken."

De actrice schreef de scène helemaal zelf. "Sesamstraat had en heeft mijn hart nog steeds. En ik ben heel blij dat ik op deze manier mijn gevoelens toen heb kunnen gebruiken om andere mensen te vertellen dat ze niet alleen zijn. Ik hoop dat het andere mensen zoals ik heeft geholpen zich weerbaarder op te stellen."

Inmiddels boeien zelfs de Amerikaans sterren zich in de discussie. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!