Beeld © Getty Images

Met deze tips van Eveline overleeft jouw relatie de coronacrisis

18 maart 2020 15:49

De komende weken zitten we zoveel mogelijk thuis. Kinderen mogen niet naar school en mensen wordt aangeraden thuis te werken waar mogelijk. In China is het aantal scheidingen al gestegen, doordat mensen zo op elkaars lip zitten. Hoe overleeft jouw relatie dan toch deze crisis? Seksuologe Eveline Stallaart legt het uit.

"Daar worden we rustiger van en dat is eigenlijk iets dat we in deze tijd ook nodig hebben"

Volgens Eveline is het heel belangrijk dat je als koppel met elkaar blijft communiceren. "Het is het aloude, bekende verhaal, maar het is wel heel belangrijk." Vul niet zelf in wat je partner denkt, maar vraag ernaar zodat er geen irritaties ontstaan. "Probeer die zo snel mogelijk van tafel te vegen en eerlijk te zijn naar elkaar."

Ook in deze tijden is het belangrijk om de intimiteit op te blijven zoeken. Juist nu zelfs. "Fysiek contact hebben wij als mens nodig." Er komen namelijk bepaalde hormonen vrij als mensen elkaar aanraken. "Die zorgen ervoor dat wij ons meer binden met elkaar." Deze hormonen zorgen er ook voor dat we beter om kunnen gaan met stress. "Daar worden we rustiger van en dat is eigenlijk iets dat we in deze tijd ook nodig hebben."

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

Wat als je relatie in een sleur zit? Eveline Stallaart weet raad

Het is dus ook belangrijk dat je de spanning in je relatie blijft opzoeken. "Of in ieder geval dat de seksualiteit toch nog wel een beetje aanstaat." Eveline heeft daar de perfecte tip voor: "Je kunt overdag al een beetje speels met elkaar omgaan. En maak samen de keus of je wel of geen contact wil hebben. Ik kan me voorstellen dat als je samen besluit om thuis te blijven, dat er best seksualiteit mag zijn."

Als mensen geen fysiek contact hebben, ligt er een gevaar op de loer: huidhonger. "Spreek samen af of het gewenst is om seksueel actief te zijn. Zo ja, doe dat dan." Anders ga je de intimiteit echt missen. "En dat is iets cruciaals wat wij als mens allemaal nodig hebben."

Ook voor koppels met kinderen vergt deze crisis wat meer puzzelen, maar Eveline raadt aan om eigenlijk de normale balans aan te houden. Overdag focus je je op de kinderen en ’s avonds op elkaar.

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

Tip van Eveline: sex is goed voor je slaap

Sommige koppels hebben op dit moment wel wat anders aan hun hoofd, omdat deze crisis ook op economisch gebied veel onzekerheid met zich meebrengt. Sommige mensen hebben financiële zorgen en hebben misschien helemaal geen zin in seksualiteit. "Daar is het belangrijk dat je kijkt waar je je goed bij voelt en spreek er samen over."

Relaties die voor de coronacrisis al wankelden, worden nu écht op de proef gesteld en overleven de komende weken misschien niet. "Het aantal scheidingen in China is al toegenomen. De kans dat dat in Nederland gebeurt, is best groot. We zitten allemaal op elkaars lip." Onderlinge irritaties zouden de relatie zomaar de nek kunnen omdraaien.

"Aan de andere kant zou het ook zomaar kunnen zijn dat het ons een babyboom gaat opleveren", stelt Eveline. "Omdat heel veel mensen op elkaars lip zitten en de tijd op een andere manier benutten."

Voor de singles die deze coronacrisis in hun eentje moeten doorstaan, is het de uitgelezen kans om de liefde bij jezelf te zoeken. "Weet je wel wat je fijn en lekker vindt? Hoe kan ik mijzelf een betere bedpartner maken? Door zelf op onderzoek uit te gaan en door je wensen en grenzen te verkennen."

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

Seksuologe Eveline: 'Masturberen is beter voor je seksleven'

In de video hieronder geeft ook Arie Boomsma zijn tips.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!