Raoul de Jong en Lize Spit Beeld © ANP

Lize Spit en Raoul de Jong Boekenweekauteurs 2023

27 september 2022 23:01

Lize Spit en Raoul de Jong zijn uitgeroepen tot auteurs van de Boekenweek van 2023. "We zijn enorm vereerd dat deze twee geweldige auteurs de Boekenweek willen dragen."

Dat maakt Eveline Aendekerk, directeur van de stichting die de Boekenweek organiseert, bekend bij RTL Nieuws. Spit zal het Boekenweekgeschenk schrijven en De Jong buigt zich over het Boekenweekessay bij het thema 'Ik ben alles' over de pluriformiteit van identiteit.

De Jong moest huilen toen hij het hoorde. "Het is niet elke dag dat iemand zoals ik, een half Groningse, half Surinaamse schrijver, zo'n enorme eer ten deel valt. Ik ben de eerste Boekenweekauteur met Surinaamse roots", zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld

Boekenweek 2021

Splinter Chabot schrijft mee aan geschenk jongerenboekenweek

Spit ontving het anders: "Ik viel achterover van verbazing toen ik in januari werd gevraagd het Boekenweekgeschenk te schrijven", zegt ze. "Het was het leukste geheim dat ik ooit heb moeten bewaren".

Gewonnen prijzen

Spit is in 1988 geboren en groeide op in de Antwerpse Kempen. In 2016 verscheen haar debuutroman 'Het Smelt', waarvan meer dan 200.000 exemplaren werden verkocht. Er volgden vertalingen in zestien landen en een verfilming. Deze wordt in het voorjaar van 2023 uitgebracht. Het boek won de Bronzen Uil, de Boekhandelsprijs, de Hebban-Debuutprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs en werd NRC boek van het jaar.

Raoul de Jong is geboren in 1984. Hij schreef voor Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad en publiceerde zes boeken. Voor zijn debuut ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. Zijn boek 'Jaguarman', dat in 2020 verscheen, werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, de European Union Prize for Literature, de Boekenbon Literatuurprijs en de Boon. In 2022 verscheen het in coronatijd geschreven boek 'Gesprekken met opa'.

Lezersfeest

De boekenweek wordt door Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, CPNB georganiseerd. "De Boekenweek van 2023 wordt een feest voor de lezer omdat in tijden van polarisatie boeken voor verbinding kunnen zorgen", zegt directeur Aendekerk.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!