Beeld © Getty Images

Overname in modewereld: Michael Kors koopt Versace

25 september 2018 14:24

Het Amerikaanse Michael Kors koopt modehuis Versace uit Italië voor 1,8 miljard euro. Daarmee wordt wéér een Italiaanse modeconcern overgenomen. Michael Kors heeft grote plannen met Versace.

Er gingen al geruchten dat Versace zo worden overgenomen, maar nu is de kogel door de kerk. Michael Kors legt 1,8 miljard euro neer voor het toonaangevende Italiaanse bedrijf.

De verkopers krijgen het grootste deel in contanten betaald, maar ze krijgen ook voor 150 miljoen euro aan aandelen in Michael Kors. Dat bedrijf krijgt trouwens een andere, Italiaanse, naam: Capri Holdings, genoemd naar het eiland voor de kust van Napels, in Italië. Versace had plannen voor een beursnotering, maar die lijken nu van de baan.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Penelope Cruz in Gianni Versace-crimeserie

Mark groeit fors

Michael Kors krijgt met Versace toegang tot het hoogte segment van luxe goederen, zoals kleding, juwelen, horloges en parfums. Michael Kors haalt nu nog tweederde van de omzet uit de VS. Maar met Versace daalt dat naar ruim 50 procent, terwijl er vooral veel meer omzet uit Azië komt.

De wereldwijde markt voor persoonlijke luxe goederen was vorig jaar ruim 300 miljard groot en dat groeit naar verwachting tot bijna 450 miljard dollar in 2025.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Familie Versace niet blij met tv-serie

Grootse plannen

Na de overname wil Michael Kors het aantal winkels van Versace vergroten van de huidige ruim 200 tot 300. Verder wil het meer inzetten op e-commerce en er moet een veel groter deel van de omzet komen uit accessoires en schoenen. Nu komt daar nog 35 procent van de omzet vandaag en dat moet groeien tot 60 procent.

De omzet van Versace was vorig jaar 668 miljoen euro. Dat wil Michael Kors laten stijgen tot 2 miljard euro.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ricky Martin stelt vriend Versace gerust

Lastige jaren Versace

De winst van Versace steeg afgelopen jaar van 3,5 miljoen tot 4,5 miljoen euro. Versace zag zich gedwongen vorig jaar 42 winkels te sluiten.

Versace is opgericht in 1978 door Gianni Versace. Hij werd in 1997 vermoord in Miami. Hoofdontwerper Donatella Versace en broer Santo Versace namen toen de leiding over. Versace is voor 80 procent in handen van de familie, investeerder Blackstone heeft de overige 20 procent. 

Tweede grote overname

Michael Kors zette in het eind maart afgesloten boekjaar 4,7 miljard dollar om. Op de lange termijn moet dat, samen met Versace, stijgen tot 8 miljard dollar.

Versace is de tweede grote overname voor Michael Kors. Vorig jaar kocht het voor ongeveer 1 miljard euro schoenenmerk Jimmy Choo. Michael Kors is beursgenoteerd in New York.

Italiaanse uitverkoop

Versace is een van de vele Italiaanse modehuizen die in buitenlandse handen verdwijnt. Valentino is al in handen van een investeerder uit Qatar, Loro Piana en Fendi van het Franse LVMH en Gucci van het Franse Kering.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!