Wijn tijdens het kerstdiner. Beeld © Getty
Gert-Jan Verstegen
Gert-Jan Verstegen

economisch verslaggever RTL Z / RTL Nieuws

Extreem weer en extreme oogst: dit zijn de topwijnen van 2018

30 november 2018 17:39

Een zonnige zomer zorgde dit jaar voor bomvolle wijnranken en mega-oogsten. Een goed wijnjaar, zul je denken. Maar dat hoeft niet, legt wijndeskundige Esmee Langereis uit. Kwantiteit zegt niets over de kwaliteit.

Welke wijn moet je op tafel zetten met de feestdagen? Als er iemand is die die vraag kan beantwoorden, dan is het wel Esmee Langereis. Samen met Harold Hamersma maakt ze ieder jaar de wijngids: De Grote Hamersma. Een gids die niet alleen de dure exclusieve wijnen, maar ook de toegankelijkere supermarktwijnen beoordeelt.

Wijndeskundige Esmee Langereis.

Terugkijkend op 2018 ziet Langereis voornamelijk een zonnig jaar. Wat ideaal is voor de productie en de oogst van druiven. Die was in bijna heel Frankrijk, toch een van de belangrijkste wijnlanden, geweldig. De kenner voorspelt dat de Bourgogne en de Champagne van 2018 top wordt. "Een vroege oogst, heerlijk droog en zonnig. De kwaliteit is daar supergoed", zegt ze.

Slecht bordeauxjaar

Liefhebbers van bordeauxwijnen hebben die garantie niet. De boeren in de Bordeauxregio 'zijn de enige Franse wijnboeren die nog niet opscheppen over hoe fantastisch hun oogst is'. Daar was het dit jaar namelijk nat. De druiven werden geplaagd door ziektes en ze kregen ook nog eens hagel te verduren.

Is de Bordeaux van dit jaar dan bij voorbaat niet te zuipen? Nee, want een lage opbrengst zegt niet direct iets over de kwaliteit van de druiven die het wel hebben gered tot in de fles. "Maar het is nog te vroeg om iets over die kwaliteit te zeggen. Het is afwachten", aldus Langereis.

Ilja Gort: 'Enorm slechte oogst, goede kwaliteit'

Ook Nederlands bekendste wijnboer, Ilja Gort heeft last gehad van dat natte Franse voorjaar. Zijn wijnchâteau La Tulipe ligt in de Bordeauxstreek. Gort rekent dit jaar op de helft van de normale omzet. "Ik heb geleerd om overal blij mee te zijn. Anders is het geen leven voor een wijnboer."

Door de vele regen in het voorjaar kwam er schimmel in de druiven. Omdat hij biologisch werkt, mocht er niet gespoten worden tegen de schimmel. Veel druiven zijn doodgegaan door de schimmel. "Klimaatverandering, een grilliger weerbeeld, maakt het voor mij als agrariër lastiger."

De druiven die het wel overleefden, hebben geprofiteerd van de mooie zomer. "De rijpe druiven hebben me vinologisch alle hoeken van de kamer laten zien."

Miniatuurvoorbeeld

Ondernemen

Wijnboer Ilja Gort: 'Ik ben een slechte manager'

Wijn met kerst

De Franse wijnen van 2018 drinken we overigens deze kerst nog niet. "Wat in september in Europa geoogst is, is nog niet verkrijgbaar." Veel wijnen liggen zelfs langer dan een jaar te rusten. Met kerst drinken we dus de oogsten van de afgelopen jaren.

Nu staan 2016 en 2017 te boek als slechte Franse oogstjaren en dat is dit jaar te merken aan de hoge prijzen. Daar brengt de topoogst van dit jaar geen verandering in. "Veel wijnen zijn een halve tot anderhalve euro duurder."

Als voorbeeld geeft Langereis de oogst van de Bourgognestreek, die in 2016 zo klein was dat de prijzen stegen. "Nu is de oogst fantastisch, maar de prijs zakt niet." De boeren moeten de slechte oogst van toen nu financieel inhalen.

Miniatuurvoorbeeld

Kerst

Zo kies je een goede wijn voor het kerstdiner

Wijn uit de nieuwe wereld

Overigens is het goed mogelijk dat je met kerst wel een fles op tafel hebt staan met het jaar 2018 op het etiket. Dat zijn wijnen uit de zogenoemde nieuwe wereld: Chili, Argentinië en Zuid-Afrika. Daar wordt tussen februari en april geoogst, een klein halfjaar eerder dan in 'de oude wereld' Europa.

"Argentinië en Chili hadden een perfect jaar: een goede kwaliteit en een goede opbrengst." Die flessen kun je gerust kopen voor het kerstdiner. Het zijn volgens Langereis vooral de goedkopere rode wijnen van 2018 die nu al in de supermarkt te vinden zijn. De betere wijnhuizen hebben hun wijn nog even in de vaten zitten.

In Zuid-Afrika is de oogst van dit jaar dramatisch. Het land heeft enorme droogteproblemen gehad, waardoor boeren niet meer mochten sproeien. "Heel warm en heel droog, dan heb je ook een kleine opbrengst."Het komt de prijs van de wijn niet ten goede. "Maar die moet je kopen om de boeren te steunen."

Klimaatverandering

De zomer van 2018 is het schoolvoorbeeld van het veranderende klimaat met extremen in het weer. Een lange, hete, droge periode bijvoorbeeld. Maar ook zware hagelbuien. Het zijn veranderingen waar landbouwers mee om moeten leren gaan. "Klimaatverandering is voor heel veel boeren in Frankrijk een probleem."

In het noorden van Franrijk moesten de boeren wennen aan een zomer zoals die normaal alleen in het zuiden voorkomt. De druiven, die fris en zuur moeten zijn, moesten veel eerder worden geplukt dan normaal. "Ze zijn bang dat ze te laat hebben geplukt. Ze zijn het niet gewend."

Miniatuurvoorbeeld

Ondernemen

Wijn als bijverdienste: meer Nederlandse boeren bezig met druiventeelt

Nederland en Engeland

Dat geluid hoort Langereis ook bij de Nederlandse wijnboeren. Die hebben een grotere oogst dan ooit te voren, maar het is nog maar de vraag of we dat ook gaan proeven. "Ik sprak deze week nog een wijnboer die zei dat die bang is dat zijn druiven té rijp zijn. Hij had misschien eerder moeten plukken."

Voor de verrassing van het jaar moeten we aan de overkant van de Noordzee zijn. Daar komen mousserende wijnen vandaan die qua kwaliteit vergelijkbaar zijn met Champagne. "Engeland heeft gezegd: er is een droom uitgekomen." Over een paar jaar kunnen we met oud en nieuw misschien wel genieten van de zogenoemde Nyetimber vintage 2018, een Engelse bubbelwijn.

Gert-Jan Verstegen

economisch verslaggever RTL Z / RTL Nieuws

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!