Sonja Bakker 2018 Beeld © ANP

Sonja Bakker stopt: 'De komende periode heb ik behoefte aan rust'

18 september 2021 19:20

De hele plagiaatkwestie is Sonja Bakker (46) niet in de koude kleren gaan zitten. Aan RTL Boulevard laat de dieetgoeroe nu weten dat ze emotioneel is uitgeput en behoefte heeft aan rust. "Het laatste anderhalf jaar heb ik veel tegenslagen gehad en dit is de nekslag", aldus Sonja.

"De komende periode heb ik behoefte aan rust"

Eerder vandaag kon RTL Boulevard al bekendmaken dat Sonja niet alleen van enkele foodbloggers recepten zou hebben gejat voor haar eigen online platform, maar ook recepten van anderen zou hebben gebruikt voor haar eigen kookboeken. Zo blijkt dat Sonja wel heel veel 'inspiratie' heeft opgedaan uit Allerhande. In Sonja's boek La bella Italia 2 schotelt ze lezers namelijk 'Stoofvlees op z'n Italiaans' voor, terwijl Allerhande in 2014 al een recept deelt genaamd 'Italiaans stoofvlees'. Wat moet name opvalt is dat het tekstgebruik heel erg overeenstemt. 

In hetzelfde boek van Sonja is daarnaast een Italiaans mosselenrecept te vinden, dat vrijwel identiek is aan een recept in Allerhande in vrijwel dezelfde bewoordingen. Ook in Sonja's kookboek Streetfood zijn al zeven recepten ontdekt die te herleiden zijn naar artikelen in Allerhande. Ook hier is weer veel tekst een op een overgenomen. Daarnaast lijkt ze voor hetzelfde boek recepten inclusief een groot gedeelte van de tekst te hebben overgenomen van de websites leukerecepten.nl en brendakookt.nl.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Foodblogger Ann Fulton ook de dupe knip-en-plakwerk Sonja Bakker

En RTL Boulevard blijkt gelijk te hebben geeft Sonja nu aan ons toe. "Na het nemen van de nodige maatregelen was ik ervan overtuigd dat ik daarmee het lek boven had. Alles wees erop dat het bij recepten op Instagram was gebleven", biecht ze op. Toch heeft Sonja moeten concluderen dat één recept uit haar boek eerder ook ergens anders is geplaatst.

"Het recept is bijna hetzelfde en de foto is gemaakt in onze Food-fotostudio. Hiermee kan ik mijn oprechte belofte dat er geen plagiaat in de boeken is gebeurd, niet in stand houden. Het is voor mij altijd heel belangrijk dat ik 100 procent achter mijn woorden kan staan, daarom valt het me zwaar dat dit toch is gebeurd." Volgens de dieetgoeroe gaat het slechts om één recept, maar ze geeft toe dat het er een teveel is. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Sonja Bakker geeft plagiaat toe: 'Team heeft er een potje van gemaakt'

Hoewel Sonja met veel liefde en plezier de afgelopen twintig jaar heeft gewerkt aan haar kookboeken, is ze vanwege de situatie niet meer in staat zorgeloos te schrijven aan haar nieuwe vegetarische boek. Omdat de situatie ook haar gezondheid heeft aangetast heeft Sonja daarom besloten vanaf maandag haar werk als schrijfster on hold te zetten voor onbepaalde tijd. "Ik ben momenteel erg van slag van en voel me 100 procent verantwoordelijk voor wat er gebeurd is. De komende periode heb ik behoefte aan rust."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Sonja Bakker van Instagram verwijderd na beschuldiging plagiaat

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!