Beeld © ANP

Dit verdienen de Oranje Leeuwinnen tijdens WK

03 juli 2019 16:35

Het vrouwenteam gaat vanavond de strijd weer aan tegen Zweden in de halve finale. Tijdens het vorige Europese kampioenschap gingen de Oranje Leeuwinnen ervandoor met de winst in de finale, waardoor de belangstelling nu des te groter is. Echter resulteert dat niet direct in meer geld, helemaal niet zelfs.

"Wij zijn heel tevreden met de nieuwe afspraken"

Het is de grootste prijzenpot ooit voor de voetbalvrouwen: 3,5 miljoen euro staat er op het spel. En hoewel dat een enorm bedrag lijkt, valt dat vies tegen wanneer je het vergelijkt met het mannenvoetbal. Vorig jaar nam het winnende team van het WK mannen 34 miljoen mee naar huis, meldt RTL Z. In totaal was er 703 miljoen euro te verdelen over de mannenteams die meededen aan het WK in Rusland. Het levert natuurlijk enige kritiek op. "Ze zijn slachtoffers van discriminatie", schrijft de Australische spelersvakbond PFA aan de FIFA.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Lieke Martens slaat training over

Tóch is er een lichtpuntje te benoemen. Het totale prijzengeld voor het WK voor vrouwen is door de FIFA verdubbeld van 15 naar 30 miljoen. Ook meldt de KNVB dat er een sterke stijging is in de aandacht voor de Leeuwinnen sinds hun winst op het EK tegen Noorwegen. Met een groter publiek, komen ook grotere zakken met geld, aldus RTL Z. En dat geldt al helemaal als adverteerders zich gaan mengen met de opkomende BN'ers, zoals Lieke Martens, Shanice van de Sanden en Vivianne Miedema. 

Maar ook als team krijgen ze steeds meer kansen, zoals bij Blokker. Ook zijn er afspraken met Nike, Calvé, KPN, PwC en Andrélon, meldt RTL Z. En dat staat nog los van de individuele sponsordeals tussen speelsters en merken. Ook is er licht aan het einde van de tunnel, de KNVB gaat de speelsters na het WK meer betalen. Volgens de bond gaat het om 'een verhoging van vergoedingen voor de inzet van speelsters voor commerciële doeleinden'. De nieuwe overeenkomst loopt vanaf het einde van het WK tot en met het EK in 2021. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dit zijn de lovers van onze Oranje Leeuwinnen

Al is het onduidelijk om hoeveel geld het precies gaat, aangezien de KNVB dat nooit volledig prijsgeeft. Maar het is wel zeker dat het een stuk minder zal zijn dan dat van hun mannelijke gelijken. En hoewel dit een onderwerp van gesprek is door het succes van de dames, zijn de speelsters vooralsnog blij. "Wij zijn heel tevreden met de nieuwe afspraken en kijken met een goed gevoel terug op de gesprekken met de KNVB", liet Vivianne Miedema weten aan ANP.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!