archieffoto, niet de betreffende vlucht. Beeld © ANP

Vijf besmette Nederlanders bij Olympische Spelen zaten op dezelfde vlucht

24 juli 2021 18:15

Vijf Nederlandse coronabesmettingen bij de Olympische Spelen in Tokio. En ze zaten allemaal op dezelfde KLM-vlucht naar Japan. De vijfde besmetting is geen sporter, maar NOS-commentator Jeroen Elshof. Het roept veel vragen op.

Volgens de Olympische sporters zat vlucht KL861 ramvol toen het vorige week zaterdag vertrok vanuit Amsterdam naar de Japanse hoofdstad Tokio. Beachvolleyballers, tennissers, het heren hockeyteam en nog veel meer bekende sporters, begeleiders en journalisten zaten door elkaar heen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Van den Hoogenband: alles onder controle, ondanks besmettingen

'Hartverscheurend'

Nu er vijf besmettingen zijn denkt iedereen aan deze vlucht. KLM laat weten dat er geen aanwijzingen zijn dat dit aan boord van het vliegtuig is gebeurd. En dat het risico daarop ook klein is.

Ook NOCNSF zegt geen idee te hebben waar de Nederlanders besmet zijn. Gisteren zei chef de mission Pieter van den Hoogenband dit. "We volgen allemaal de protocollen en doen ons stinkende best om die vorm van gedrag door de hele ploeg te laten uitstralen. Het is voor ons een raadsel hoe dit plaatsvinden en zuur. Het is hartverscheurend."

'Grote verrassing'

NOS-commentator Jeroen Elshof zegt dat iedereen door elkaar zat in het vliegtuig. "Ik heb geen idee of ik in de buurt van de nu positieve sporters zat, volgens mij niet. Het is speculeren, maar het is wel toevallig. Verder heb ik echt geen idee, ik ben zelf op woensdag, donderdag en vrijdag voor vertrek getest en ook al een tijd gevaccineerd. Dat maakte het al met al wel een grote verrassing."

Iedereen die positief getest wordt in Japan, moet 10 dagen in een quarantainehotel, om zo verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

KLM en NOCNSF zien geen reden om de protocollen aan te passen.

Sporters in Tokio: 'Liftknopjes mogen we niet aanraken'

Sporters in Tokio: 'Liftknopjes mogen we niet aanraken'

01:58

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!