Roger Federer na zijn – verloren – laatste wedstrijd. Beeld © AFP

Federer in tranen na laatste wedstrijd, aan de zijde van Nadal

24 september 2022 01:50

"Ik ben gelukkig, ik ben niet verdrietig", zei tennisicoon Roger Federer na afloop van zijn allerlaatste wedstrijd als profspeler. Dat hij de dubbelspelpartij aan de zijde van zijn vriend én aartsrivaal Rafael Nadal verliezend afsloot in het toernooi om de Laver Cup, was niet meer dan een bijzaak.

"Voor mij is dit reden voor een feestje", zei Federer na afloop, vechtend tegen de emotie. "Vooraf hoopte ik dat ik me zou voelen zoals nu, en het is precies zo uitgepakt." Ook Nadal hield het, luisterend naar de stamelende Federer, niet droog.

Verloren

De 41-jarige Zwitser verloor met Nadal het dubbelspel tegen de Amerikanen Jack Sock en Frances Tiafoe. In de afsluitende match-tiebreak lieten ze op eigen service – die van Federer – een matchpoint liggen en gingen daarna onderuit: 6-4 6-7 (2) 9-11.

Federer had vorige week aangekondigd dat hij in The O2 in Londen, waar het traditionele toernooi tussen Team Europa en Team Wereld wordt afgewerkt, zijn lange en rijke tenniscarrière beëindigt.

 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Federer wil na zijn afscheid betrokken blijven bij het tennis

De twintigvoudig grandslamwinnaar stond ruim een jaar aan de kant vanwege knieklachten. Federer onderging vorig jaar na Wimbledon weer een knieoperatie en het herstel van de voormalig nummer 1 van de wereld duurde langer dan verwacht.

Grootste rivalen goed bevriend

Een partij in het enkelspel bleek niet mogelijk voor Federer, die de afgelopen jaren vanwege fysieke problemen al weinig in actie kwam. Samen met de 36-jarige Nadal dubbelen zag hij wel zitten. De Zwitser en de Spanjaard waren jarenlang elkaars grootste rivalen op de baan, maar zijn ook goed bevriend geraakt.

Federer kwam onlangs tot de conclusie dat een rentree op de ATP Tour niet meer haalbaar is. Hij wilde wel nog één keer in actie komen, op de Laver Cup. De Zwitser vormt samen met onder anderen Nadal, Novak Djokovic en Andy Murray het Europese team. Na de verloren dubbelspelpartij is de tussenstand 2-2.

Na afloop gaf Federer nog één keer een interview in tennisoutfit op de baan. Oud-tennisser Jim Courier stelde de vragen, en hoewel Federer zijn tranen lang in bedwang kon houden, kwamen de emoties uiteindelijk toch boven:

Lol onderweg

Enkele uren voor hun partij tegen Sock en Tiafoe gaven Federer en Nadal via een livestream op Instagram een inkijkje in hun voorbereiding. De video (zie onder) begon in het busje op weg naar The O2. Te zien is dat de twee tennisiconen, die bij elkaar 42 grandslamtitels hebben veroverd, de grootste lol hebben.

De Zwitser bekende dat hij best nerveus was voor de partij die zijn rentree én afscheid betekende. "Ik heb dit duizenden keren gedaan, maar deze partij voelt anders", aldus de man die in totaal 310 weken de wereldranglijst aanvoerde en 103 ATP-titels veroverde.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!