Michael Boogerd in Meer dan goud Beeld © EO/screenshot Meer dan goud 11 november 2022

Michael Boogerd zeven weken opgenomen voor paniekaanvallen

11 november 2022 23:05

In het EO-programma 'Meer dan goud' leven zes oud-topsporters een week lang onder één dak. Samen maken ze de balans op: wat hebben de medaille(s) en de topsport hen opgeleverd, gekost en geleerd? In de tweede aflevering van het derde seizoen is het aan Michael Boogerd (50) om de intiemste momenten uit zijn leven te delen. Zo vertelt de wielerheld onder andere over zijn paniekaanvallen, waarvoor hij zeven weken is opgenomen.

"Daarna heb ik nooit meer een paniekaanval gehad"

Michael hoopt door zijn muur af te breken, te laten zien dat ook sporters onzeker zijn en last kunnen hebben van mentale problemen. Vooral na het beëindigen van zijn professionele wielrencarrière zit de sporter met zichzelf in de knoop. "Dat voelde heel leeg. Alle spanning was weg en ik had echt zoiets van: ik weet niet wat ik met mijn leven aan moet", vertelt hij aan de groep.

Genieten van zijn vrije tijd kan Michael niet, omdat hij zich alleen maar schuldig voelt. Vooral naar zijn zoontje toe. "Hij heeft eigenlijk mijn actieve carrière nooit meegemaakt, hij was drie op dat moment", legt hij uit. "Maar ik wilde wel aan mijn kind laten zien dat papa moet werken en dat er brood op tafel moet komen. Niet dat hij later denkt: het is allemaal maar normaal. Ik was daar meer mee bezig, dan dat ik met genieten bezig was."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Michael Boogerd wordt dit jaar 50 én weer vader: 'Verrijking van het leven'

Volgens Michael gaat het in die tijd 'echt helemaal de verkeerde kant op' en weet hij zich geen raad met zichzelf, met een scheiding van zijn vrouw als gevolg. "Toen kreeg ik gelukkig... dat is een klein beetje mijn redding geweest, dat we afspraken dat we co-ouderschap zouden doen." Toch voelt hij zich naar zijn zoontje toe wel schuldig dat papa en mama uit elkaar zijn. "Ik kon dat niet plaatsen. En ik kon mijn leven als ex-sporter niet plaatsen", legt uit hij. "Daar heb ik nooit over gepraat, want ook daar voelde ik me weer schuldig over. (…) Ik ontkende eigenlijk dat ik in een dipje zat."

Even later komt ook zijn dopingschandaal aan bod in het programma. Michael verontschuldigt zich vanwege het feit dat hij zich er nooit schuldig over heeft gevoeld. "Ik ben nooit gewaarschuwd. (…) Ik had niet het gevoel dat ik verkeerd bezig was", geeft hij eerlijk toe. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Michael Boogerd reageert op horrorval Fabio Jakobsen

Het boek van Thomas Dekker, waarin Michael allesbehalve goed uit de verf komt, is een volgend breekpunt voor de sporter. "Ik dacht dat ik alles had meegemaakt en toen kwam het boek van Dekker er en is de val een beetje ingezet." Het boek voelt voor hem dan ook als een mes in zijn rug. In die periode heeft de voormalig beroepswielrenner last van paniekaanvallen. Als hij in oktober van 2020 richting Studio Sport rijdt, krijgt hij weer een aanval. "Toen was voor mij de maat vol", blikt hij terug. "Toen heb ik mij zeven weken laten opnemen in een kliniek, om van de paniekaanvallen af te raken. Daarna heb ik nooit meer een paniekaanval gehad."

Meer dan goud is elke vrijdag rond 21.24 uur te zien bij NPO 1. Kijk de aflevering met Michael Boogerd hier terug.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!