Jack van Gelder Beeld © Hollandse Hoogte

Jack van Gelder mist voor het eerst sinds 1978 WK met Oranje

17 november 2022 07:00

Jack van Gelder (71) is dit jaar voor het eerst sinds 1978 niet aanwezig bij een WK voetbal waar het Nederlands elftal ook actief is. De presentator blijft thuis, maar is wel een van de hosts van Huis van Oranje, het officiële fanevent van de KNVB in AFAS Live en de Johan Cruijff ArenA.

"Het is leuker dat ik er nu meer ingezogen wordt"

"Dat is best gek, maar aan de andere kant ook leuk om het op deze manier zo te beleven", zegt Jack tegen het ANP. "Ik ga natuurlijk veel kijken, maar ik heb ook WK's meegemaakt waar ik meeging en niet alles heb gezien. Zeker als je ter plekke bent ontgaat je ontzettend veel als je bij een training aanwezig bent of moet reizen. Het is leuker dat ik er nu meer ingezogen wordt, maar het is wel afhankelijk van het gevoel. Als Oranje lekker in het toernooi zit, wil je alles weten. Maar dat gevoel moet wel echt nog gaan leven."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Lucas & Steve ondanks 'besmet WK' zin in Huis van Oranje

Jack ontvangt tijdens Huis van Oranje de gasten en warmt ze op het podium op voor de wedstrijden die gaan komen. Bij de groepsduels gaat hij bovendien samen met oud-collega Evert ten Napel het commentaar verzorgen. "Het lijkt me enig om te doen, maar ik moet me nog wel even inlezen in de tegenstanders. Senegal, Ecuador en Qatar zijn teams die ik niet zo heel scherp op het netvlies heb staan."

De presentator houdt nog wel een kleine slag om de arm, omdat het commentaar tijdens de eerste wedstrijd in AFAS Live nog wordt uitgeprobeerd. "We krijgen een directe lijn vanuit Qatar zonder commentaar. Daarmee kunnen we het uitproberen. Misschien werkt het, of het werkt helemaal niet."

Jack benadrukt dat het evenement in AFAS Live en de Johan Cruijff ArenA - ondanks de omstreden keuze voor Qatar als gastland van het WK - 'een feest' moet worden. "Het is het eerste WK voor Nederland sinds 2014. Er is terecht veel over Qatar gezegd en om te doen, maar dit gaat om voetbal. We maken geen journalistieke items over wat we ervan vinden, daar zijn letterlijk en figuurlijk andere podia voor. Laten we proberen om er een feest van te maken en saamhorigheid te creëren."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jack van Gelder in HLF8: 'Vond Johnny geen beste talkshowhost'

Voorafgaand aan de wedstrijden, in de rust en na de duels treden onder anderen Flemming, Rolf Sanchez, Lucas & Steve, Emma Heesters, Xander de Buisonjé en Willeke Alberti op tijdens Huis van Oranje. Zelf optreden zit er volgens Jack, die vorig jaar viral ging met zijn uitvoering van 'Summer Holiday', waarschijnlijk niet in. "Haha, nee dat staat niet gepland."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!