Een balende Wout Weghorst op het veld na de wedstrijd. Beeld © ANP

Teleurstelling én trots bij Van Gaal en zijn spelers na verlies op WK

10 december 2022 06:27

Na de uitschakeling van Oranje op het WK in Qatar overheerst de teleurstelling. Wéér zijn het strafschoppen die Nederland de das om doen. Maar er is ook trots, zoals bij Memphis Depay.

"Dat meen ik echt", stamelde Depay na de nederlaag van Nederland tegen Argentinië. "We zijn zo'n hechte ploeg. We gaan voor elkaar door het vuur. Het is jammer dat het zo is afgelopen."

Ook trainer Louis van Gaal is trots op de ploeg. Het Nederlands elftal kan de komende jaren met vertrouwen tegemoet zien, daar is hij van overtuigd. Na de nederlaag zit het derde tijdperk van de 71-jarige Amsterdammer bij de KNVB er op.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Argentijnse media noemen wedstrijd waterval van emoties

"Ik laat een hele goede groep achter, met heel veel voetbalvermogen", sprak Van Gaal. "Zowel in de persoonlijke sfeer als in de voetbalsfeer. We waren met z'n allen heel hecht en dat is nog steeds zo. Ik ben twintig wedstrijden de coach geweest en we hebben niet verloren in die tijd. Dat is niet voor niks, dat je niet verliest. We hebben toch ook tegen toplanden gespeeld."

Noppert: vooral dankbaar

Doelman Andries Noppert is 'vooral dankbaar' voor de mooie weken en de kans die hij kreeg bij Oranje. "De bondscoach en iedereen hier hebben mij het vertrouwen gegeven. Als je ziet waar ik vandaan kom is het ongelooflijk wat ik de laatste weken allemaal heb meegemaakt."

In de Arena werd de wedstrijd van Oranje op grote schermen uitgezonden. Het was ruim 2 uur lang peentjes zweten tijdens de kwartfinale van Nederland. Bekijk hier de beelden:

Van hoop tot teleurstelling bij Oranjefans in Arena: 'Alsnog helemaal niks'

02:28

Weer liep een strafschoppenserie tegen de Argentijnen verkeerd af op een WK, net als acht jaar geleden in Brazilië. Dit keer na een kwartfinale, toen na een halve finale.

Penalty's horen erbij

"We hebben op twee WK's geen wedstrijd verloren onder Louis van Gaal", zei Memphis Depay. "Maar door strafschoppen liggen we er wel twee keer voortijdig uit." Frenkie de Jong zei dat penalty's nu eenmaal bij grote toernooien horen. "We kunnen ons zelf ook niets kwalijk nemen", stelde hij. "We hebben veel geoefend."

Het Nederlands elftal besteedde in de aanloop naar het WK in Qatar veel aandacht aan strafschoppen. Bondscoach Van Gaal haalde in september zelfs Peter Murphy bij Oranje. De oud-volleybaltrainer richtte zich met de internationals op penalty's en het mentale gedeelte dat daarbij komt kijken.

'Voel me zwaar verantwoordelijk'

Maar toch miste Virgil van Dijk de eerste strafschop van een mislukte serie en Steven Berghuis de tweede. "Hoe vaak je ook oefent, er staan nooit 80.000 Argentijnen te fluiten en gillen", stamelde een zwaar aangeslagen Van Dijk. "Hier moet ik wel even in mentaal opzicht van bij komen. Ik voel me zwaar verantwoordelijk."

Bekijk ook: 'We winnen nooit met penalty's'

Bekijk ook: 'We winnen nooit met penalty's'

00:55

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!