gesponsord

Lieke van Lexmond is gehackt

18 juni 2018 10:13

Lieke van Lexmond is gehackt. Sterker nog, ze vroeg er zelf om! Lieke daagde Hackman uit om digitaal bij haar in te breken en dat ging haar niet in de koude kleren zitten...

Nederland is de wereldwijde nummer één! Tenminste, als het gaat om 'altijd online zijn'. We gebruiken nog meer dan andere landen internet voor onze bankzaken, om foto's te delen en om online te shoppen. Leuk en gemakkelijk natuurlijk, maar het heeft ook een keerzijde. Want door ons enthousiaste gebruik van online apparaten is ons land ook favoriet onder cybercriminelen. 

Hoog tijd om Nederland wakker te schudden vind SIDN, de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. En dus vroegen ze 'ethisch hacker' Rickey Gevers - alias Hackman! - om digitaal in te breken bij Lieke van Lexmond. En zo werd pijnlijk duidelijk hoe snel en gemakkelijk hackers te werk kunnen gaan, terwijl wij denken dat we veilig zijn - kijk maar naar de filmpjes hieronder.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Droom komt uit voor Lieke van Lexmond

Lieke, waarom laat je je in godsnaam vrijwillig hacken?! “Omdat ik er de laatste tijd zoveel over hoor en lees, maar ondertussen ook denk: dat overkomt mij niet. Ik heb Hackman uitgedaagd omdat ik wilde weten hoe zo'n hack dan precies gaat, en vervolgens natuurlijk ook hoe ik het in real life kan voorkomen. Ik kan je vertellen, het was echt veel heftiger en confronterender dan ik had verwacht!”

Als BN’er moet je natuurlijk sowieso al extra op je privacy en digitale veiligheid letten. Hoe doe jij dat? “Nou, ik denk dat het voor iedereen geldt dat je altijd alert moet zijn op wat je online deelt. Of je nu een foto op Instagram plaatst, of doorstuurt naar een bekende via Whatsapp, je stuurt zo’n foto het wereldwijde web in en die is vervolgens vrijwel niet meer terug te halen. Zelf let ik ook heel erg op wat ik fotografeer en op mijn telefoon opsla, want ook daar is niets helemaal veilig.”

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Te schattig: Lieke van Lexmond als 3-jarige bij Ome Willem

Wat ging er door je heen toen je zag dat Hackman van afstand bij je privéfoto’s kon? “Dat ‘ie bij mijn privéfoto’s en berichten kon, vond ik het meest heftige van allemaal. De foto’s van je kinderen en andere dierbaren zijn zo intiem en waardevol, daar mag gewoon niemand zomaar aan komen. We delen tegenwoordig al zoveel met iedereen, dat dit kleine beetje privacy misschien wel extra belangrijk is geworden. Voor mij wel in ieder geval."

“Maar ook het moment dat mijn creditcardgegevens gehackt werden, vond ik heel scary. Je denkt dat je alles goed beveiligd hebt met wachtwoorden en pincodes, maar als je vaker dezelfde code gebruikt is dat dus helemaal niet veilig. Maar goed, dan gaat het ‘maar’ om geld. Dat kun je misschien nog terugkrijgen via de verzekering of je bank. Met je privacy kan dat niet. Als die eenmaal geschonden is, is dat niet meer te herstellen. Echt shocking om dat mee te maken.’

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dit is de tv-carrière van de jarige Lieke van Lexmond

Ben je dingen anders gaan doen sinds je gehackt bent? “Zeker weten. Voorheen logde ik heel vaak in op openbare wifi-netwerken in cafés en restaurants. En dan het liefst op netwerken zonder wachtwoord, lekker makkelijk. Maar sinds ik gehackt ben, log ik niet meer in op een openbaar wifi-netwerk, maar altijd met mijn databundel. Ook heb ik een aantal wachtwoorden en pincodes veranderd, zodat die niet meer overal hetzelfde zijn.”

Tot slot, wat zijn jouw tips aan ons om te voorkomen dat we gehackt worden? 1. “Denk om te beginnen heel goed na bij alles wat je deelt via social media, je maakt dit namelijk niet meer ongedaan."

2. "Let daarnaast heel goed op als je inlogt op een openbaar wifi-netwerk. Check of het netwerk waar je op inlogt, ook daadwerkelijk het netwerk van de betreffende locatie is."

3. "En ga ook je eigen wachtwoorden en pincodes nog eens goed na. Gebruik je vaak dezelfde code? Verander die dan zoveel mogelijk, zo maak je het hackers veel moeilijker om bij jou in te breken. Tegelijkertijd vind ik ook dat we niet ons hele leven aan moeten passen om maar niet gehackt te worden. Hackers en internetcriminelen zijn degenen die fout zitten en die mogen wat mij betreft heel hard aangepakt worden.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Lieke van Lexmond had soepele bevalling

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!