Facebook start onderzoek naar racisme bij algoritmes

22 juli 2020 15:49

Naar aanleiding van de Black Lives Matter-beweging gaan speciale onderzoeksteams van Facebook onderzoeken of algoritmes op het sociale netwerk en Instagram racistisch zijn. Dat vertelt een woordvoerder van het bedrijf aan 'The Wall Street Journal'.

Bij het onderzoek wordt gekeken hoe Facebook-gebruikers met een andere huidskleur in de Verenigde Staten worden benadeeld. Dat gebeurde in het verleden al eens eerder, toen Facebook bijvoorbeeld alleen vacatures aan witte gebruikers liet zien.

Door het mogelijke racisme te onderzoeken, kan Facebook er op termijn tegen optreden. De algoritmes van het sociale netwerk zijn getraind met behulp van kunstmatige intelligentie die op termijn bepaalde vooroordelen onbedoeld kan integreren. Eerder was Facebook juist terughoudend met het onderzoeken van mogelijke discriminatie door algoritmes.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Foto's nieuw huis Akwasi gedeeld op Facebook: 'Dit mag niet'

Grote Facebook-boycot Grote bedrijven waaronder Unilever, Coca-Cola en Levi's trokken recent hun reclamecampagnes op Facebook terug, omdat het bedrijf te weinig zou doen om racisme en haat op het platform te bestrijden. 

Facebook-topman Mark Zuckerberg zei tijdens een intern overleg dat het bedrijf niet ging veranderen door de boycot. Hij was er van overtuigd dat adverteerders op termijn terugkeerden en de impact op de omzet minimaal werd. Tegelijkertijd nam het bedrijf zich voor om harder op te treden tegen racistische reclame.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Black Lives Matter-categorie toegevoegd aan Netflix aanbod

Eerder was er ook al veel commentaar op veel modemerken die probeerden een graantje mee te pakken van de Black Lives Matter-beweging. Na de dood van George Floyd liet menig mode- en beautymerk van zich horen op social media en dat viel, op z'n zachtst gezegd, niet bij iedereen in goede aarde.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!