Koningin beëdigt tweede kabinet-Rutte

5 november 2012 06:47

FOTO'S - Koningin Beatrix heeft maandag het kabinet van PvdA en VVD onder leiding van premier Mark Rutte beëdigd. Het was voor het eerst dat deze ceremonie op Paleis Huis ten Bosch live op tv zichtbaar was voor de buitenwacht, en het zal voor het nieuwe kabinet eindelijk een positief momentje zijn na alle kritiek van de afgelopen week.

Na de beëdiging volgde rond 11:50 uur de traditionele bordesscène op de trappen van het paleis in Den Haag. Uit die foto's bleek maar weer dat poseren niet voor iedereen even gemakkelijk is (klik op de foto's voor een vergroting en zoek naar de afdwalende blikken, gesloten ogen en ongemakkelijke handjes...).

De beëdiging van de ministers was tot nu toe altijd besloten. Na de beëdiging van de dertienkoppige ministersploeg worden rond 13:00 uur de zeven staatssecretarissen ingezworen. Zowel de NOS als RTL Nieuws doet live verslag van de beëdiging, die via één camera op afstand wordt vastgelegd.

De directeur van het kabinet van koningin Beatrix leest de eed of de belofte voor, waarna de bewindslieden moeten beloven dat ze hun ambt 'getrouw' zullen vervullen en de grondwet respecteren. Na het officiële gedeelte gaan de ministers en de staatssecretarissen naar hun departement. Om 16:00 uur vergadert de ministerraad voor het eerst in zijn nieuwe samenstelling.

De eerste formatie zonder bemoeienis van het staatshoofd heeft 54 dagen geduurd. Rutte heeft koning Beatrix zondagmiddag bijgepraat over de stand van zaken rond de formatie. Het kabinet-Rutte 2 kwam zaterdag aan het begin van de avond al bijeen voor zijn oprichtingsvergadering, het zogeheten constituerend beraad.

De nieuwe ploeg van Mark Rutte wacht een zware taak, aangezien het nieuwe Kabinet forse bezuinigingen moet waarmaken. De coalitie wil zestien miljard euro bezuinigen en heeft in het regeerakkoord aanzienlijke hervormingen aangekondigd, onder meer op het vlak van de hypotheekrenteaftrek, belastingtarieven, de arbeidsmarkt en het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie. Vooral tegen dit laatste is al veel protest ontstaan, en het heeft er alle schijn van dat dat protest voorlopig niet zal verstommen. Het kabinet kan dus wel even een leuk mediamomentje gebruiken.

Zie ook:

Mark Rutte vs Telegraaf

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!