Prinses Juliana met Prins Bernhard tijdens zijn zeventigste verjaardag. Beeld © ANP

'Prins Bernhard belaagde 16-jarig meisje in paleis Soestdijk'

26 oktober 2016 13:37

Prins Bernard heeft zijn vrouw koningin Juliana vele malen bedrogen. Ook zou hij een vrouw uit Juliana's toneelclub hebben aangerand in paleis Soestdijk. Dat schrijft Jolande Withuis in haar biografie 'Juliana - Vorstin in een mannenwereld'.

Withuis schrijft daarin dat de gouvernante haar deur op paleis Soestdijk op slot deed om de prins van het lijf te houden en dat haar opvolgster door hem werd belaagd. Een zestienjarige logee werd door de prins betast en op de mond gezoend. Withuis schrijft ook dat een lid van Juliana's toneelclub in het paleis werd aangerand. De prins was 'de baas in huis', maar gedroeg zich als een feodaal vorst.

Seksuele escapades

Koningin Juliana heeft van het wangedrag van prins Bernard geweten, denkt Withuis. "Voor zijn seksuele escapades met volwassen vriendinnen sloot ze haar ogen, maar aangezien in haar omgeving verder wel iedereen oplette, kan het moeilijk geheel aan haar voorbij zijn gegaan", aldus Withuis in haar 800 pagina's tellende boek, waaraan ze zes jaar heeft gewerkt.

De biografe schetst een zwart beeld van het koninklijk huwelijk dat al in de Tweede Wereldoorlog spaak liep, toen de prins in Londen verbleef en Juliana in Canada. Daarna leefden de twee hun eigen leven, vrij gescheiden van elkaar. Volgens Withuis overwoog koningin Juliana tot tweemaal toe een scheiding. De politiek stak daar een stokje voor. 

Ontsporingen na binnenhalen Greet Hofmans

Juliana wilde naar eigen zeggen vooral 'gewoon' zijn, schrijft Withuis. Maar de vorstin was dat van kinds af aan juist niet en de voortdurende zoektocht naar gewoonheid leidde tot ontsporingen toen begin jaren vijftig op paleis Soestdijk gebedsgenezeres Greet Hofmans werd binnengehaald.

De koningin vroeg Hofmans om 'doorgevingen van boven', ook voor haar werk. Volgens Withuis had Juliana in die tijd zeker hulp nodig, maar kreeg ze die niet van prins Bernard.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!