Mark Rutte reageert op de dood van journalist Jamal Khashoggi. Beeld © ANP

Mark Rutte verdedigt kunstveiling van De Oranjes

11 januari 2019 13:40

Premier Rutte verdedigt het voornemen van de Oranjes om een reeks dure kunstwerken te veilen. Dat de Oranjes daarmee miljoenen verdienen en de kunstwerken voor Nederland verloren gaan, zorgt voor ophef. Maar volgens Rutte mogen ze dat gewoon doen.

Prinses Christina, lid van de koninklijke familie, wil een aantal kunstwerken laten veilen bij het beroemde veilingshuis Sotheby's in New York. Topstuk is een houtskooltekening van Peter Paul Rubens.

Prinses Beatrix met haar zus prinses Christina

De tekening van Rubens wordt geschat op 3 miljoen euro. Maar er zijn ook handelaren die zeggen dat de houtskooltekening wel 10 miljoen euro kan opbrengen.

De kunstverkoop van de Oranjes komt hen op veel kritiek te staan. Musea vinden het jammer dat de werken daardoor uit Nederland verdwijnen. D66 stelde er vragen over.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ooK

Koninklijk huis veilt tekening ter waarde van 3 miljoen euro

Privézaak

Minister Ingrid van Engelshoven (D66) laat nu mede via premier Rutte weten dat de verkoop een privézaak is. "Het betreft hier een kunstwerk dat eigendom is van de koninklijke familie en derhalve privé-eigendom. Het is aan de particuliere eigenaar om te bepalen of, en op welke wijze, een kunstwerk wordt verkocht", schrijft de minister.

Er is volgens de minister en de premier geen aanleiding om voor de koninklijke familie een uitzondering te maken op algemeen gevolgde procedures.

Morele plicht?

Politiek commentator Frits Wester zegt dat Rutte formeel gelijk heeft als het gaat om privébezit. "Maar de vraag is gerechtvaardigd of de Oranjes, een door de belastingbetaler zwaar gesubsidieerd instituut, niet de morele plicht hebben om nationaal erfgoed dat zij bezitten eerst aan Nederlandse musea moeten aanbieden."

Wester besluit: "En volgens mij moet het antwoord op die vraag volmondig ja zijn."  

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Prinses Beatrix behoort tot belangrijkste kunstverzamelaars

Niet koninklijke weg

"Er is op geen enkele manier overleg geweest, dit is bepaald niet de koninklijke weg," zei Sjarel Ex, directeur van Boijmans van Beuningen eerder tegen het AD.

Op 30 januari gaat de schets bij het befaamde veilinghuis Sotheby’s in New York onder de hamer, net als twaalf andere tekeningen van oude meesters en  zilverwerk en serviesgoed. Een deel daarvan veilt Sotheby’s op 17 januari bij haar vestiging in Londen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!