Beeld © RTL Nieuws / Videoland

Prins Constantijn openhartig over het verlies van Friso

13 oktober 2019 17:32

Prins Constantijn is prins, maar ook vader, broer, zoon, echtgenoot én ondernemer in hart en nieren. En sinds deze week 50 jaar. Ter ere van de bijzonder mijlpaal blikt de prins voor één keer met RTL Nieuws terug op zijn leven.

"We konden het heel goed vinden met elkaar"

In de special van RTL Nieuws zien we Constantijn thuis aan de keukentafel, op het sportveld en gewoon in de supermarkt. Aan voormalig RTL Nieuws-presentatrice Diana Matroos, die hij kent van onder andere zijn werk, vertelt hij openhartig dat het één van de eerste keren is dat hij iemand zo dichtbij laat komen. Voor zijn werk doet de prins het wel vaker "maar het gaat nooit over mijn privé-leven”, aldus de ondernemer. "Ik vind het makkelijker te praten over mijn werk. Het hoort erbij, over mezelf praten.”

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Jarige prins Constantijn geeft uniek kijkje in privéleven

Gedurende het interview vertelt de broer van Willem-Alexander spraakzaam over zijn bijzondere jeugd en zijn ouders. "Mijn ouders waren echt geweldig als het gaat om gastvrijheid naar anderen kinderen toe", vertelt hij dankbaar. "Ze hadden het idee dat we niet zoveel vrijheid hadden buiten het huis, dus zeiden ze dat we altijd iedereen mee mochten nemen. Ik mocht op vakanties altijd mensen meenemen. We vonden ze toen heel streng, maar eigenlijk waren ze naar ons heel genereus en hebben we behoorlijk wat ruimte en vertrouwen gekregen."

Er is niet één moment geweest waarop Constantijn besefte: ik ben een prins. Althans, hij kan het zich niet meer herinneren. Wat hij nog wél weet? Het moment dat zijn moeder vertelde dat ze koningin werd. Ze werden met z’n drieën bij hun ouders geroepen: Willem-Alexander, Friso en Constantijn. We moeten jullie iets vertellen, was de boodschap. "Het was echt een bom die insloeg. Toen dacht ik echt: mijn leven is over", aldus de 50-jarige. "Ik had het gevoel nu gaat alles anders worden: verhuizen, de aandacht."

Constantijn in interview: 'Soms dacht ik, vinden mensen mij leuk om mijn naam?'

03:28
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Willem-Alexander ook mét baard op Prinsjesdag

Op een gegeven moment valt het gesprek op zijn broer Friso, die in 2013 overleed na een ski-ongeluk. Als de naam Friso valt, valt er ook een stilte. Een stilte die even duurt. "Dat gebeurt weleens. Ik kan het niet beschrijven. Soms kun je zó over iemand praten" – hij wuift met zijn hand – "en het volgende moment lukt het totaal niet (…) Het is met mensen die er niet meer zijn soms moeilijk.”

Friso is overal, zegt Constantijn. En hoewel hij niet dagelijks aan zijn overleden broer denkt, speelt hij een grote rol in zijn gezin. "Ik ben peetoom van zijn oudste dochter, ik vertel ook af en toe verhalen over Friso. Ik mis hem omdat hij in ons gezin mijn rationele sparringspartner was. We konden het heel goed vinden met elkaar. Ook professioneel.” Friso was degene die Constantijn aanmoedigde de stap van de overheid naar het bedrijfsleven te maken. "Daardoor ben ik met ondernemerschap en technologie in aanraking gekomen."

Miniatuurvoorbeeld

Ook leuk:

Prins Constantijn wordt 50 en viert dat met nieuwe familiefoto's

"Je herinnert die persoon in zijn beste vorm", gaat hij verder. Iets wat hij ook deed toen zijn vader, Claus, overleed. "Ik herinner me hem niet meer als een zieke man, maar ik herinner hem als een energieke vader die af en toe best wel lastig was. Als iemand er is dan neem je dat voor lief. Broers, ouders - maar als je dan terugkijkt dan denk je: waar maakten we ons toen allemaal druk over?"

Jarige prins Constantijn geeft uniek kijkje in privéleven

04:10

De RTL Nieuws Special Constantijn, meer dan een prins wordt om 22:30 uur uitgezonden op RTL4 en is ook te zien op Videoland.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!