Beeld © Rijksvoorlichtingsdienst

Prinses Amalia krijgt ‘uitkering’ van anderhalf miljoen euro

07 december 2019 15:15

Het is vandaag groot feest in Paleis Huis ten Bosch! Prinses Amalia mag namelijk zestien kaarsjes uitblazen en dat wordt groots gevierd. Met nog een kleine twee jaar te gaan voordat onze toekomstige koningin achttienjarig is geworden, kan ze zich nu al gaan voorbereiden op een flinke smak geld.

Er is flink wat geregeld in de Nederlandse Grondwet voor ons koningshuis. Hoewel het er naar uit ziet dat prinses Amalia haar toekomstige baan heeft omarmt, is er toch een mogelijkheid om hier onderuit te komen. Dat is namelijk trouwen zonder toestemming van het parlement. "Als geen voorstel van een toestemmingswet wordt ingediend (...), vervalt het lidmaatschap van het betrokken lid van het Koninklijk Huis zodra het huwelijk gesloten is."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Willem-Alexander kijkt uit naar zestiende verjaardag Amalia

Zodra prinses Amalia achttien jaar is geworden kan ze haar vader gaan opvolgen als koningin, zo staat in de Grondwet. Mocht koning Willem-Alexander komen te overlijden voordat prinses Amalia meerderjarig is, zal haar moeder koningin Máxima als regentes voor Amalia waarnemen.

Volgens de Wet financieel statuut van het Koninklijk Huis krijgt prinses Amalia vanaf haar achttiende verjaardag ook een ‘uitkering’. Dit bedrag is bijna anderhalf miljoen euro per jaar, wat omgerekend ruim 4000 euro per dag betekent. Dit geld is voor het grootste deel bedoeld voor ‘personele en materiële ondersteuning’. Ruim 250.000 euro van deze uitkering mag de toekomstige koningin gebruiken als inkomen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Máxima: 'Amalia is een fantastische dochter en vriendin'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!