Beeld © Getty Images

Harry en Meghan Markle bevestigen stap terug te doen

08 januari 2020 19:44

De Britse prins Harry (35) en zijn echtgenote Meghan (38) hebben aangekondigd een stap terug te doen als leden van het Britse koningshuis. Ze willen in de nabije toekomst hun tijd verdelen over het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika.

“We nemen een stap terug als ‘senior’ leden van de Royal Family"

In een verklaring van het paar die is uitgegeven door Buckingham Palace en die ze op hun Instagram-account hebben geplaatst, zeggen ze het volgende: 

“Na vele maanden reflecteren en intern overleg hebben we ervoor gekozen om een transitie te maken dit jaar, door een progressieve nieuwe rol in te nemen in dit instituut”, aldus Harry en Meghan. “We nemen een stap terug als ‘senior’ leden van de Royal Family en worden financieel onafhankelijk, terwijl we Hare Koninklijke Hoogheid The Queen zullen blijven steunen (...) We gaan onze tijd verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika.”

Tom Bradby (52), een vertrouwenspersoon van het koppel, meldde al eerder dat "ze hun plannen voor de toekomst overwegen" en dat het "nooit een geheim" is geweest dat de twee weg wilden uit het Verenigd Koninkrijk. 

"Het zal er al een beetje aan te komen, maar de agenda van Harry en Meghan stroomde weer vol dus het leek weer even of het niet zo zou zijn. Maar nu dus toch", zegt royalty verslaggever Annemarie de Kunder van RTL Boulevard over de zaak. "Dat financieel onafhankelijk is wel interessant, want daarmee zeggen ze dat ze alles kunnen doen wat ze zelf willen. Anders wordt je altijd nog op de vingers getikt of wordt er gekeken wat je doet met het geld van de Queen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Prins Harry en Meghan geven update over kerst in Canada

"Ze hebben allebei genoeg centen. Meghan door haar acteercarrière en Harry door zijn erfenis van Diana", gaat Annemarie verder. "Die hebben echt wel wat te lijden. Ze zullen heel veel sponsoren binnenkrijgen door hun goede doelen, dus dat zal echt wel goedkomen. Sinds de geboorte van Archie zullen ze hebben nagedacht over hoe ze de toekomst voor zich zien. Ze gaven hem natuurlijk ook geen titel, dat gaf al een beetje aan 'hoe ze hem willen opvoeden. Dat zal waarschijnlijk zo normaal mogelijk gebeuren, dat bevestigen ze ook altijd."

"Ze gaan veel naar Noord-Amerika, daar zullen ze zich ook wel thuisvoelen", meent Annemarie. "Daar zijn ze toch wat vrijer en dat is vooral voor Meghan heel belangrijk. Ik denk dat ze zich absoluut niet thuis voelde in het keurslijf van het koningshuis, en zal dan ook zeker een grote vinger in de pap hebben gehad betreft deze beslissing."

Al eerder vandaag waren er flinke geruchten over een eventueel afscheid voor één van de meest geliefde koninklijke koppels van het Verenigd Koninkrijk. Prins Harry en Meghan zouden namelijk overwegen om naar Canada te verhuizen en zelfs afstand te doen van hun publieke leven. De Hertog en Hertogin van Sussex zouden dan een groot deel van het jaar daar doorbrengen en in de toekomst volledig afstand doen van hun titels binnen het koningshuis. De twee brachten onlangs al zes weken door in Canada, waar ze kerst vierden met hun zoontje Archie. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Meghan en prins Harry helpen stel met foto's maken

Volgens de Britse krant The Sun zouden ze binnenkort beginnen met een overleg met de Queen en prins Charles, al laat het paleis aan MailOnline weten niet in te gaan op "speculatie." Goede vriend Tom meldt dat het stel "er nooit een geheim" van heeft gemaakt te twijfelen over hun toekomst binnen de koninklijke familie. "Ik vraag ze nooit wat hun toekomstplannen zijn", legde hij uit aan Good Morning Britain. "Dat houden ze altijd geheim en dat is begrijpelijk." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Te lief: prins Harry en Meghan blikken terug op jaar met Archie

"Het is nog niet besloten, volgens mij", gaat Tom verder. "Er zal veel overleg moeten plaatsvinden en er zijn miljoenen mogelijkheden. Dus ja, ze zouden naar Canada kunnen gaan." Als het stel afstand doet van het publieke leven en hun koninklijke titels zou dat niet onverwachts zijn. Meghan vertelde in hun Afrika-docu al dat ze het aanpassen aan het koninklijke leven als "moeilijk" ervaarde. Bovendien staat er niets in de agenda's van Harry en Meghan voor de komende maand, wat gek is voor de royals. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Hartsvriendin Meghan Markle maakt zwangerschap bekend

"Het is waar dat Harry en Meghan de komende maanden veel tijd zullen doorbrengen in Canada", aldus een vriend van het stel aan The Sun. Maar "alles ligt nog op tafel" qua plannen, gaat de bron verder. De keuze voor het Noord-Amerikaanse land is ook niet opvallend, aangezien Meghan daar jaren heeft gewoond voor de opnames van haar televisieserie Suits. Het valt dus allemaal nog te bezien. 

In de video hieronder legt het stel uit waarom ze besloten om naar Amerika en Canada te gaan om de feestdagen te vieren. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!