Beeld © ANP

Zoveel kijkers trok de toespraak van koning Willem-Alexander

21 maart 2020 08:05

De toespraak van koning Willem-Alexander (52) is vrijdagavond door miljoenen mensen bekeken. Volgens Stichting KijkOnderzoek keken ruim 5 miljoen mensen op NPO 1 naar de boodschap van de koning, waarin hij een beroep deed op saamhorigheid om door de coronacrisis te komen.

De bijzondere koninklijke tv-toespraak werd ook uitgezonden door RTL, SBS en enkele regionale omroepen. Op RTL 4 stemden ruim 1,1 miljoen mensen af. De toespraak van de koning werd ook uitgezonden aan het einde van een uitzending van Hart van Nederland op SBS. Die hele uitzending trok 327.000 kijkers. Of die de koning allemaal zagen is niet duidelijk.

Hoeveel kijkers de regionale omroepen hebben getrokken is niet bekend; SKO houdt deze cijfers niet bij. Dat geldt ook voor de radiozenders die de speech uitzonden. De woorden van de koning waren vrijdagavond namelijk ook te horen via NPO Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5, Radio 538, Radio 10, Sky Radio, Radio Veronica, Qmusic, 100% NL en SLAM!.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koning Willem-Alexander laat vanavond van zich horen

De koning noemde vrijdag de huidige coronamaatregelen noodzakelijk en ingrijpend en sprak zijn medeleven uit naar zieken en nabestaanden van mensen die zijn overleden door het virus. Ook benadrukte hij dat ouderen en kwetsbare mensen niet in de steek mogen worden gelaten.

Het was de vierde bijzondere koninklijke toespraak die werd gehouden na de Tweede Wereldoorlog. Voor Willem-Alexander is het de tweede keer dat hij de bevolking op deze wijze toespreekt. Vijf jaar geleden deed hij dat ook na het neerschieten boven Oekraīne van vlucht MH17 van Malaysian Airlines.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koningshuis neemt afstand na melding coronavirus in Lech

Begin deze week sprak ook premier Mark Rutte (53) het land toe over de coronacrisis. Zijn speech werd uitgezonden op NPO 1, RTL 4 en SBS6. In totaal keken daar zo'n 7 miljoen mensen naar. De speech werd ook op verschillende radiostations in zijn geheel uitgezonden.

De roep om de koning was groot. Royaltydeskundige Marc van der Linden reageert op de toespraak. 

Marc van der Linden reageert op corona-toespraak van de koning

01:24

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!