Beeld © ANP

Geheime brieven queen Elizabeth worden openbaar gemaakt

30 mei 2020 14:25

Queen Elizabeth (94) wisselde in 1975 brieven uit met haar vertegenwoordiger in Australië. Hierin bespraken ze het ontslag van oud-premier John Kerr. De correspondentie tussen de twee wordt nu publiek gemaakt nadat het hooggerechtshof van Australië dit heeft besloten, meldt ITV.

De geheime brieven van de Britse koningin aan haar Australische vertegenwoordiger zullen binnenkort openbaar gemaakt worden, laat ITV weten. Het gaat om de correspondentie tussen de twee waarbij gouverneur-generaal John Kerr in 1975 de Australische premier Gough Whitlam ontsloeg. Hij verwierp een begrotingsvoorstel en weigerde vervolgens om af te treden als premier of nieuwe verkiezingen te organiseren. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Vier verjaardag koningin Elizabeth mee met recept voor cupcakes

Gouverneur-generaal John Kerr wees de oppositieleider Malcolm Fraser aan als de opvolger van Gough Whitlam. Het was één van de meest beruchte politieke gebeurtenissen ooit in Australië. De brieven tussen John en queen Elizabeth zouden 'persoonlijke en geheime correspondentie' bevatten en werden bewaard in Het Australische Nationale Archief. In 2027 zouden ze eigenlijk vrijgegeven worden. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Queen Elizabeth probeert Britten op te vrolijken

Professor Jennifer Hockingdiende een verzoek in om de brieven in te zien. In eerste instantie werd dit verworpen, maar nu heeft het hooggerechtshof toch besloten het openbaar te maken. Wat er precies besproken is tussen de twee zal dus binnenkort publiek goed worden. 

Queen Elizabeth blies onlangs nog 94 kaarsjes uit. Inmiddels is ze de langstzittende Britse monarch aller tijden, maar de vraag rijst wanneer ze zal aftreden en het stokje zal doorgeven. In de video hieronder vertelt royaltydeskundige Marc van der Linden er alles over. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!