Beeld © ANP

Koningin Máxima draagt cultuursector warm hart toe

01 juli 2020 17:21

Koningin Máxima heeft woensdagmiddag in theater De Nieuwe Regentes in Den Haag een serie gesprekken gevoerd met zzp'ers uit de culturele en creatieve sector. Die zijn door de coronacrisis zwaar getroffen. Voor veel acteurs is de crisis de nekslag. "We zijn heel blij dat u bent gekomen", aldus actrice Manoushka Zeegelaar Breeveld tegen de koningin.

"De cultuur is een essentieel deel van ons"

"De cultuur is een essentieel deel van ons", zei koningin Máxima. Ze kreeg van theater- en filmmakers, beeldende kunstenaars, dansers, actrices, musici en technici te horen hoe hoog de nood is na maanden van stilstand en het vooruitzicht dat ook in de rest van het jaar weinig tot niets mogelijk is. "Mensen raken in paniek. Zelfs musici van naam zoeken nu ander werk. In de bouw bijvoorbeeld", vertelde sopraan Caroline Cartens.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nienke Plas kreeg gouden tip van koningin Máxima

Regisseur en scenarioschrijver Kaweh Modiri beschreef de problemen die filmmakers hebben om grote producties te maken. Máxima vatte het dilemma samen. Er kunnen alleen nog intieme films worden gemaakt, met een kleine crew, maar wel zonder intieme scenes. "We bidden allemaal om een vaccin", had Máxima kort daarvoor al gezegd in een discussie met theatertechnici.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Deze sterren lunchten vandaag met Willem-Alexander en Máxima

Het bijzondere gezelschap was samen gekomen vanuit de Creatieve Coalitie, waarbij inmiddels 42 verschillende beroepsverenigingen zijn aangesloten. Van de 360.000 mensen die in de sector werkzaam zijn, is 72 procent zelfstandige en zit door de crisis zonder inkomsten. "Veel zzp'ers vallen tussen wal en schip", wist actrice Malou Gorter.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kledingkeuze van koningin Máxima onder vuur

De koningin kreeg veel lof voor haar aanwezigheid. De kunst- en cultuursector had zich ook gesterkt gevoeld door de woorden van koning Willem-Alexander begin vorige maand, toen hij met Máxima voor het eerst weer een theatervoorstelling bezocht. Hij zei het belangrijk te vinden dat deze sector ieders steun verdient en snel weer gewoon aan de slag moet kunnen.

Máxima mag dan de kunst- en cultuursector een warm hart toedragen, volgens sommigen draagt ze wel te weinig Nederlandse designers. Je ziet alles over de ophef in de video hieronder. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!