Beeld © Instagram @eloisevanoranje/Getty Images

Gaat Eloise van Oranje deze andere royal it-girls achterna?

01 augustus 2020 11:51

Waar bij sommige mensen vroeger niet meteen een belletje ging rinkelen bij de naam Eloise, is de dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien nu helemaal hot. Ze is niet het enige royal nichtje dat de show steelt; ook in andere landen zijn ze dol op deze koninklijke it-girls.

"Ze durft zichzelf ook van een kwetsbare kant te laten zien en dat maakt dat mensen haar leuk vinden"

Beatrice en Eugenie

In Engeland zijn de royals echte sterren – de Kardashians zijn er niks bij. Natuurlijk wordt het leven van de Queen, Charles en vooral William en Harry op de voet gevolgd, maar ook Beatrice en Eugenie zijn razend populair.

Beatrice en Eugenie zijn de dochters van prins Andrew en dus de nichtjes van William en Harry. Ze staan zover in de lijn der troonopvolging, dat ze eigenlijk niet heel 'belangrijk' zijn. Wel hebben zij als enige de titel prinses – de andere kleinkinderen van de Queen hebben dat niet.

Lange tijd waren de zussen het mikpunt van spot, zo werden ze nog wel eens vergeleken met de lelijke stiefzussen van Assepoester mede door hun opvallende outfits. En dat terwijl ze het al niet makkelijk hadden met de scheiding van hun ouders prins Andrew en Sarah Ferguson en alle tabloidroddels die daarop volgden.

Inmiddels is het tij helemaal gekeerd en dat kwam vooral door de bruiloft van Eugenie in 2018. De prinses zag er beeldig uit, maar liet ook haar onzekerheden zien. Ze toonde namelijk het litteken dat zij heeft door scoliosis.

Huwelijk prinses Eugenie

Dit jaar zou het eindelijk tijd zijn voor het sprookjeshuwelijk van Beatrice, maar toen kwam wéér haar vader in opspraak. Dit keer vanwege zijn banden met de van misbruik beschuldigde Jeffrey Epstein. Uiteindelijk werd het grote feest afgeblazen vanwege corona en trouwde Beatrice in het bijzijn van haar familie in Windsor. Ze mocht voor deze grote dag een jurk en sieraden lenen van haar oma koningin Elizabeth en zo kreeg ze toch nog haar grote dag.

Huwelijk prinses Beatrice

Charlotte Casiraghi

Als kleindochter van Grace Kelly, is Charlotte Casiraghi geboren voor een leven vol glitter en glamour. Ze is de oudste dochter van prinses Caroline van Monaco. In Monaco hebben mannen nog altijd voorrang op de troon en daarom was Caroline slechts kroonprinses tot haar broertje Albert werd geboren. Hij is nu vorst van Monaco. Charlotte, zijn nichtje, heeft overigens ook geen titel.

Charlotte Casiraghi

Ondanks dat haar rol in het huis van Grimaldi misschien niet heel groot is, is Charlotte een echte it-girl. Ze is royal, actrice, model en paardenmeisje. Jarenlang was ze het gezicht voor Gucci. Niet alleen werkte ze als model voor het modehuis, ook liet ze zich kleden door Gucci als ze weer een paarden springwedstrijd had.

Charlotte is vaste gast bij alle mode-events. Eigenlijk is een modeshow pas compleet als zij vooraan zit. En natuurlijk is ze ook steevast te vinden bij hét mode-evenement van het jaar: het MET Gala.

In 2019 trouwde Charlotte met een Franse filmproducent en kon de hele wereld meegenieten van hun prachtige foto’s. Ondanks dat Charlotte dan officieel geen prinses is, lijkt ze zo uit een sprookjesboek weggelopen te zijn.

Eloise van Oranje

De dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien is officieel geen prinses, maar gravin. Ze maakt geen deel uit van het Koninklijk Huis, maar is natuurlijk wel lid van de Koninklijke familie. De oudste kleindochter van prinses Beatrix werd afgelopen jaar 18 en heeft sindsdien een openbaar Instagram-account. Hierdoor krijgen we steeds meer van haar te zien en groeit ze uit tot een echte ster.

Royaltyverslaggever Annemarie de Kunder snapt wel waarom Eloise zo populair is: "Ik denk dat mensen Eloise leuk vinden, omdat ze heel duidelijk laat zien dat ze echt een heel normaal meisje is. Er zijn heel veel vooroordelen over het leven van iemand binnen de Koninklijke familie en deze ontkracht ze stuk voor stuk, bijvoorbeeld via Q&A's via haar Instagram-account. Ze woont niet in een paleis, heeft gewoon een bijbaantje, geen beveiliging, draagt relatief goedkope kleding. Het is voor veel mensen echt een openbaring."

Daarnaast komt de dochter van prins Constantijn authentiek, slim en puur over. "Ze durft zichzelf ook van een kwetsbare kant te laten zien. Dat maakt dat mensen haar leuk vinden. En het geeft een mooi inkijkje in een familie die helemaal afgeschermd leeft en waar iedereen álles van wil weten."

Eloise van Oranje

Haar nichtjes Amalia, Alexia en Ariane hebben bijvoorbeeld geen openbaar account. Of zij dit op hun achttiende wel doen, is nog afwachten. "Het zou kunnen dat Amalia een eigen account krijgt op het moment dat ze 18 wordt," denkt Annemarie. "Dan gaat ze ook officiële taken uitvoeren, maar ik verwacht dat de officiële berichten rondom Amalia gepost gaan worden op het account van het Koninklijk Huis, waar nu vooral Willem-Alexander en Maxima shinen."

Het zou zomaar kunnen dat Amalia, Alexia en Ariane vol jaloezie naar hun oudere nicht kijken. "De prinsessen zouden misschien wel een openbaar account willen op Instagram net als Eloise, al is het alleen al om met hun vriendinnen mee te doen en net als ieder andere puber te zijn, maar helaas zit dat er niet in. Het hele land zou het oppikken, delen en analyseren. En het laatste wat ze willen is dat ze hun hele leven lang achtervolgd worden met foto's, filmpjes en uitspraken die ze in het verleden en zeker in de pubertijd hebben gedaan."

Via Instagram komen we allerlei dingen over Eloise te weten, bijvoorbeeld dat ze dol is op mode. Ze draagt vintage kleding van haar ouders en verkoopt sommige items ook online. Ook vertelt ze dat ze al een vriendje heeft gehad en welke opleiding ze gaat volgen.

Het is voor het eerst dat de jongere generatie Nederlandse royals zo dichtbij het publiek staat. We vingen dit jaar een glimp op van de prinsesjes in hun natuurlijke habitat tijdens ‘Woningsdag’, maar meestal moeten we het doen met het fotomoment in Lech, de zomerfotosessie op Paleis Huis ten Bosch en de activiteiten op Koningsdag. De rol van Eloise is dan misschien wel minder 'belangrijk' dan die van haar nichtjes, mensen vinden haar leven maar wát interessant.

Wie weet is Eloise over vijf jaar wel de grootste ster van het koningshuis. "Je ziet vaak bij neefjes en nichtjes van de regerende vorst of troonopvolgers, dat zij echt een eigen leven proberen op te bouwen. Ze krijgen vaak geen toelage en moeten ook zelf hun geld verdienen. Ze genieten wel enige bekendheid, dus het is ook lastig om totaal uit de schijnwerpers te blijven. Dit kan zowel handig zijn, als een belemmering."

Hoe Eloise het gaat aanpakken is dus nog de vraag. "Beatrice en Eugenie staan erom bekend dat ze met enige regelmaat hun titel gebruiken om klussen binnen te harken, terwijl Charlotte Casiraghi zich niets lijkt aan te trekken van haar koninklijke achtergrond. Eloise heeft een openbaar account en al bijna 140.000 volgers. Deze had ze waarschijnlijk niet gehad als ze geen lid zou zijn van de Koninklijke Familie. Het is dan aan haar hoe ze haar invloed gaat inzetten."

Volgens Annemarie kan het verschillende kanten op gaan. "Of ze wordt influencer en gaat een meer commerciële kant op door middel van samenwerkingen of ze gaat haar bereik gebruiken om misstanden aan te kaarten." Op deze manier neemt ze ook een soort koninklijke taak op zich. "Maar het kan ook zomaar zijn dat ze helemaal naar de achtergrond verdwijnt tijdens haar studie en we jaren later pas weer van haar horen. Het is dus nog even afwachten welk kant Eloise opgaat."

Annemarie sprak een apetrotse prinses Laurentien onlangs nog over haar dochter Eloise. Je ziet het in de video hieronder.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!