Terugblik op het leven van Queen Elizabeth

03:33

Queen Elizabeth II op 96-jarige leeftijd overleden

8 september 2022 19:31

De Britse koningin Elizabeth II is op 96-jarige leeftijd overleden. Dat is zojuist bekendgemaakt. De koningin was ruim 70 jaar aan de macht in het Verenigd Koninkrijk en daarmee de langstzittende koningin ter wereld. Dit jaar vierde ze haar troonjubileum.

'De koningin stierf vanmiddag vredig in Balmoral', is te lezen in een statement.

Koningin Elizabeth was op de Franse koning Louis XIV na de langst regerende vorst ter wereld. Vanaf 6 februari 1952 was ze in Groot-Brittannië aan de macht; op die dag overleed haar vader, koning George VI, op 56-jarige leeftijd. Op 2 juni 1953 werd Elizabeth officieel gekroond tot koningin.

Elizabeth werd op 21 april 1926 geboren in Londen. Ze werd samen met haar jongere zus Margaret thuis geschoold. Al op 13-jarige leeftijd ontmoette ze haar toekomstige echtgenoot, Phillip Mountbatten. De twee trouwden uiteindelijk in 1947. 

Philip overleed in april van 2021, twee maanden voordat hij zijn honderdste verjaardag zou vieren. De dag na zijn overlijden gingen in de meeste Commonwealthlanden op overheidsgebouwen de vlaggen halfstok. Op 17 april vond de uitvaart plaats op Windsor Castle. Bij leven had Philip een staatsbegrafenis geweigerd. Vanwege de landelijke regelgeving omtrent de coronapandemie mochten er in de St George's Chapel maar dertig gasten aanwezig zijn, naast dragers en geestelijken. Alle bezoekers, alsook de dragers, droegen een zwart mondmasker. Elizabeth zat gedurende de dienst alleen, vanwege de coronamaatregelen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Programmering BBC in het teken van gezondheidstoestand Elizabeth

Hoewel Elizabeth de langst regerende vorst was, lag het bij haar geboorte helemaal niet voor de hand dat ze koningin zou worden. Oorspronkelijk was haar oom de eerste in de lijn, maar hij zat niet lang op de troon. Koning Edward VIII kreeg namelijk een relatie met een gescheiden vrouw en deed vervolgens afstand van de troon. Hierop werd zijn broer en Elizabeths vader, koning George, de koning.  

Maar ook toen werd niet aangenomen dat Elizabeth als oudste dochter de troon zou bestijgen. Als er na haar nog een jongetje geboren zou zijn, dan was hij de eerstvolgende in de lijn voor de troonopvolging.  

Als de gezondheid van haar vader begin jaren 50 verslechtert, neemt Elizabeth steeds vaker voor hem waar bij publieke taken. Koning George overleed uiteindelijk op 6 februari 1952, terwijl Elizabeth samen met Philip op reis was in Kenia. Op 2 juni werd koningin Elizabeth officieel gekroond in Westminster Abbey.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ook Harry en Meghan onderweg naar The Queen in Schotland

In totaal laat de koningin vier kinderen, acht kleinkinderen en twaalf achterkleinkinderen achter. Met het overlijden van de Britse koningin zal haar 73-jarige zoon prins Charles de troon bestijgen. Zijn partner Camilla Parker Bowles zal koningin worden, liet Elizabeth in februari 2022 weten via een speciale boodschap.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zorgen om paarse handen van Queen Elizabeth: 'Ziet er fragiel uit'

Voorafgaand aan haar overlijden waren er al veel zorgen over haar gezondheid. Tijdens de benoeming van de nieuwe premier, afgelopen dinsdag, zou de koningin er volgens de Britten 'fragiel' en 'zwak' uitzien. Onder andere haar paarsgekleurde handen zagen er ongezond uit, vonden ze. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!