Juan Carlos (2017) Beeld © ANP

'Oud-koning Juan Carlos ontvlucht Europa na verwoeste reputatie'

4 augustus 2020 11:22

Op maandagavond maakte het Spaanse hof bekend dat oud-koning Juan Carlos (82) heeft besloten om Spanje te verlaten. De corruptiezaak waar hij momenteel bij betrokken is, wordt hem blijkbaar iets te heet onder de voeten. Maar waar ís de beste man nu? Dat is nog bijzonder onduidelijk.

Via een brief heeft hij aan zijn zoon, koning Felipe, laten weten dat hij vertrekt. Maar waar Juan Carlos nu uithangt, is niet bekendgemaakt. Toch weten de Portugese media zeker dat de oud-koning momenteel in Portugal is. Hij zou in Estoril zijn, zo'n 20 kilometer ten westen van Lissabon.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Weer problemen voor Spaanse royals

Portugal of Dominicaanse Republiek

De burgemeester van Cascais, waar Estoril onder valt, heeft gezegd dat Juan Carlos altijd welkom is, maar hij wil niet bevestigen dat de koning daar is. Juan Carlos, die na zijn aftreden in 2014 zijn titel behield, woonde voordat hij in 1975 de troon besteeg ook langere tijd in Estoril.

Volgens de Spaanse krant La Vanguardia heeft Juan Carlos Madrid niet op maandag, maar op zondag al verlaten. Na een nacht in Portugal zou hij op het vliegtuig naar de Dominicaanse Republiek zijn gestapt. Daar heeft hij al vaker zichzelf teruggetrokken in de stad La Romana.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Schandalen Spaanse koningshuis goed voor eigen Netflix-serie

Witwassen, omkoping en belastingontduiking

Sinds zijn aftreden in 2014 rolt de oud-koning van het ene schandaal in het andere met de huidige corruptiezaak als absolute dieptepunt. Juan Carlos wordt ervan verdacht dat hij grote sommen smeergeld heeft aangenomen voor de aanleg van een hogesnelheidslijn.

Koning Felipe zou al enige tijd op zijn vertrek hebben aangedrongen, in een poging de schade voor het koningshuis zoveel mogelijk te beperken. Eerder zette hij de jaarlijkse toelage van 200.000 euro van Juan Carlos al stop.

Schandalen Spaanse koningshuis goed voor eigen Netflix-serie

05:16

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!