Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Beeld © ANP

Koning op vakantie: 'Voelt de sfeer in Nederland niet goed aan'

16 oktober 2020 17:50

Het Nederlandse regeringsvliegtuig is onderweg naar Griekenland. Het heeft er alle schijn van dat de koning en koningin aan boord zijn op weg naar hun vakantiehuis. De RVD wil dat bevestigen noch ontkennen. Vakantie van het Koninklijk Huis wordt gezien als privéaangelegenheid, zegt een woordvoerder.

"Het is vreemd dat op een moment dat wij vier weken in gedeeltelijke lockdown moeten, dat je dan het vliegtuig naar Griekenland pakt"

Bronnen bevestigen dat het inderdaad om een vakantie van de koning gaat. De RVD wil wel zeggen dat de koning en koningin zich houden aan alle geldende coronamaatregelen en geldende vakantievoorschriften. Hun villa staat in geel gebied.

Eerder vandaag zei vicepremier Hugo de Jonge niets te weten van eventuele vakantieplannen van de koning. Afgelopen dinsdag deed premier Rutte nog een dringende oproep aan alle Nederlanders. "Wees niet die eigenwijze persoon die de randjes van de regels opzoekt. Wees die realistische Nederlander die zijn verantwoordelijkheid neemt als het erop aankomt. En dat is nu."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Willem-Alexander en Máxima reageren na verbreken coronaregels

Toch is het vreemd, zegt RTL Nieuws-verslaggever Sander Paulus. "Het is vreemd dat op een moment dat wij vier weken in gedeeltelijke lockdown moeten, dat je dan het vliegtuig naar Griekenland pakt. Dat is weliswaar veilig en zeker met het regeringsvliegtuig, maar het signaal is vreemd naar de mensen die ook wel iets leuks zouden willen doen. Hij wil verbinden, dat doet hij hiermee niet."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koning Willem-Alexander wilde zonnepanelen, maar mag niet

Kamerlid Ronald van Raak (SP) is verontwaardigd. " Ik wil van de RVD horen of dit klopt. Ik wil opheldering." De SP’er zou het geen goede keus vinden van de koning om nu op vakantie te gaan. "Hij laat zien dat hij de sfeer in Nederland niet goed aanvoelt." 

Ook Kamerlid Joost Sneller van D66 is verbaasd: "Dit is onverstandig en onbegrijpelijk, ook gezien de eerdere vakantiefoto's waarbij hij onvoldoende afstand hield."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Máxima over lockdown: 'Heeft ons dichter bij elkaar gebracht'

Tijdens het laatste bezoek aan Griekenland deze zomer brak de koning zelfs nog zijn vakantie af. In de video hieronder kom je erachter waarom hij dat deed.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!