Prinses Delphine op bezoek bij koning Albert Beeld © Belgian Royal Palace

Prinses Delphine ontmoet biologische vader koning Albert

27 oktober 2020 11:46

Een bijzonder moment voor de Belgische royals: prinses Delphine (52) heeft voor het eerst haar vader koning Albert (86) ontmoet. De ontmoeting vond afgelopen zondag plaats op kasteel Belvédère, waar koning Albert samen met koningin Paola (83) woont.

"Samen hebben we besloten om deze nieuwe weg in te slaan"

Het koninklijk paleis laat in een statement weten dat er een nieuw hoofdstuk 'rijk aan emoties, gemoedsrust, begrip en hoop' tussen vader en dochter is aangebroken. Delphine, Albert en Paola hebben hun hart kunnen luchten. "Tijdens onze ontmoeting in kasteel Belvédère heeft een ieder van ons, in sereniteit en met empathie, uiting kunnen geven aan zijn gevoelens en ervaringen."

De familie heeft een heftige periode achter de rug en nu is het tijd voor 'vergeving, genezing en verzoening.'

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Prinses Delphine vertelt over ontmoeting met broer koning Filip

"Samen hebben we besloten om deze nieuwe weg in te slaan. Dit zal geduld en inspanningen vergen, maar we zijn vastberaden. Dit zijn de eerste stappen op een pad dat we in alle rust zullen bewandelen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Prinses Delphine ontmoet broer koning Filip voor het eerst

Volgens royaltyverslaggever Annemarie de Kunder is het een ontmoeting waar iedereen op hoopte. "Allereerst natuurlijk de ontmoeting van Delphine met halfbroer koning Filip, en nu eindelijk een ontmoeting met haar vader én stiefmoeder koningin Paola."

Vooral de ontmoeting tussen Delphine en Paola is bijzonder. "Jarenlang is Paola degene geweest die de erkenning en ontmoeting tussen Albert en Delphine in de weg heeft gestaan. Delphine is de vleesgeworden pijnlijke herinnering aan een periode in Paola's leven waar ze liever niet meer aan terugdenkt. Het feit dat ze nu bij de eerste ontmoeting is geweest en in het statement heeft gezegd, samen met Delphine en Albert, dat ze dit allemaal achter zich willen laten, geeft aan dat ze zich heeft verzoend met het feit dat Albert wel degelijk nog een dochter heeft overgehouden uit deze moeilijke periode in haar leven."

Delphine, Albert en Paola zeggen in hun statement dat ze een nieuwe weg in zullen slaan. "Ze spreken over vergeving, genezing en verzoening, maar dat gebeurt natuurlijk niet zomaar in één ontmoeting, er zullen nog veel gesprekken en ontmoetingen plaatsvinden om nader tot elkaar te komen en te zien welke plaats ze in elkaars leven gaan innemen", denkt Annemarie.

De grote vraag is of we Delphine nu ook meer betrokken gaat worden bij officiële koninklijke festiviteiten of zelfs koninklijke taken gaat uitvoeren. De Belgische royaltyverslaggever Wim Dehandschutter acht de kans groot dat Delphine wordt uitgenodigd voor de Belgische Koningsdag op 15 november. Annemarie legt uit: "Op die dag komt de hele familie bijeen en daar hoort Delphine nu officieel ook bij."

Juridische strijd

Delphine werd geboren als dochter van Jacques Boël, maar betwistte zijn vaderschap. Ze eiste dat koning Albert een DNA-test zou doen. Na een jarenlange juridische strijd erkende koning Albert Delphine dit jaar dan eindelijk als zijn dochter. Sinds kort mag zij ook de titel prinses dragen en heeft ze de achternaam Saksen-Coburg geadopteerd.

Op 9 oktober vond er al een royale ontmoeting plaats tussen haar en haar half broer koning Filip (60).

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Delphine Boël is na jarenlange strijd nu echt prinses van België

Alles over de ontmoeting tussen broer en zus zie je in deze video.

Ontmoeting koning Filip en zus Delphine is 'een dingetje'

05:37