Beeld © Getty Images/ANP/Instagram @eloisevanoranje

Van Megxit tot Woningsdag: dit deden de royals in 2020

27 december 2020 10:00

Het jaar 2020 zit er bijna op en daarom blikken we terug op de koninklijke hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar.

Megxit

Hoewel 2020 voor altijd de boeken in zal gaan als het corona-jaar, had iedereen het begin dit jaar over ander groot nieuws: prins Harry en Meghan Markle besloten hun koninklijke taken neer te leggen en een stapje terug te doen als senior leden van het Britse koningshuis. Daarnaast verhuisden ze ook van hun net verbouwde stulpje Frogmore Cottage naar een miljoenenvilla in de Verenigde Staten. Het besluit van de royals bracht nogal wat met zich mee: zo waren er voor- en tegenstanders van hun besluit en werd alles breed uitgemeten in de Engelse tabloids.

Meghan en Harry hadden het, ook los van Megxit, wel vaker met de media aan de stok. Ze klaagden de Associated Newspapers, het bedrijf achter Mail on Sunday, aan omdat zij een privé-brief van Meghan aan haar vader hadden gepubliceerd. Volgens Harry was deze brief bovendien door het blad bewerkt.

En dan was er nog de biografie Finding Freedom, over het leven van Meghan Markle. Zij zei eerst niet te hebben meegewerkt aan het boek, maar later bleek dat dat wel zeker het geval was. Ze had namelijk een vriendin ingeschakeld die met de auteurs in gesprek ging, omdat ze bang was dat er een verkeerd beeld van haar naar voren zou komen.

Prinses Delphine

Ze heeft er jaren voor moeten strijden, maar dit jaar kwam er licht aan het eind van de tunnel voor Delphine Boël. Zij mocht zich in 2020 eindelijk prinses noemen. Haar vader, koning Albert II, wilde nooit meewerken aan een dna-onderzoek, maar werd uiteindelijk gedwongen door de rechtbank. Dit jaar kwam het verlossende antwoord: ze is de dochter van koning Albert II.

Sindsdien is er een hoop veranderd. Delphine draagt nu de achternaam van Saksen-Coburg en mag zich officieel prinses noemen. Ook haar kinderen zijn prins en prinses. Verder is ze al op visite geweest bij haar broer koning Filip en haar vader en koningin Paola.

Prinses Delphine op bezoek bij koning Albert
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Prinses Delphine ontmoet biologische vader koning Albert

Gravinfluencer Eloise

Dit jaar kregen we een bijzonder inkijkje in het leven van de Nederlandse royals. Eloise van Oranje, de dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien, werd namelijk 18 en besloot een openbaar Instagram-account te lanceren. Binnen een korte tijd groeide ze uit tot een echte influencer met meer dan 200.000 volgers. Ze neemt ons mee in haar leven op de hotelschool, vertelt over haar liefdesleven en laat zien dat ze een echte fashionista is.

Toch had haar populariteit ook een keerzijde. Zo was ze al rokend op de voorpagina van weekblad Weekend te zien. Zelf reageerde ze als volgt: 'Ik rook één sigaret en iemand maakt er meteen een foto van... Wat is daar nieuws aan? Ik wil genieten van mijn (studenten)leven en hopelijk snappen jullie dit!'

Woningsdag

Ook Eloises 'oom Alexander' gaf een bijzonder inkijkje in zijn leven. Koningsdag 2020 zou plaatsvinden in Maastricht, maar dat kon vanwege corona niet doorgaan. In plaats daarvan nodigden koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinsessen Amalia, Alexia en Ariane heel Nederland digitaal uit op Paleis Huis ten Bosch.

Tijdens deze Woningsdag stalen vooral de prinsessen de show. Zo deed prinses Alexia een boekje open over haar opvoeding en sprak prinses Amalia met Anky van Grunsven over hun grote liefde voor de paardensport.

Griekenland

De Oranjes kwamen dit jaar ook minder positief in het nieuws en dat had alles te maken met hun tripjes naar Griekenland. Willem-Alexander en Máxima gingen tijdens de zomervakantie de mist in toen er een foto van hen verscheen waarop te zien was dat zij de anderhalvemeterregel schonden.

Die ophef bleek nog niets vergeleken met die van een paar maanden later. In oktober, toen de tweede coronagolf over Nederland trok en iedereen werd geadviseerd thuis te blijven, besloot de koning met zijn gezin opnieuw naar Griekenland af te reizen. Ondanks dat Griekenland op dat moment 'geel' was en de Oranjes er een eigen vakantiewoning hebben, was hun tripje wellicht toch niet zo handig. Er ontstond heel wat commotie en daardoor zagen de Oranjes zich genoodzaakt terug naar Nederland te keren. Althans... Later bleek dat prinses Amalia en prinses Alexia nog een paar dagen in Griekenland waren gebleven, omdat er geen vliegtickets voor hen beschikbaar waren. De koning bood in een video zijn excuses aan voor zijn Griekse misstap.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Prinsesjes zijn in Griekenland gebleven

Prins Andrew

De Britse tabloids stonden het afgelopen jaar ook vol met verhalen over prins Andrew. De zoon van koningin Elizabeth zou banden hebben gehad met misbruikmiljardair Jeffrey Epstein. Uit gelekte rechtbankdocumenten kwam naar voren dat de Britse royal, naast zijn bezoekjes aan Epsteins privé-eiland, ook twee dagen op de seksranch van Epstein zou zijn verbleven met de toen nog minderjarige Virginia Guiffre. 

Andrew ontkent in alle toonaarden en hard bewijs is er niet, maar toch heeft het voor een flinke smet op zijn naam gezorgd.

Juan Carlos

Deze zomer kwam het nieuws naar buiten dat oud-koning Juan Carlos Spanje heeft verlaten. De 82-jarige liet dat aan zoon koning Felipe VI weten middels een brief. De aanleiding is een groot corruptieonderzoek naar Juan Carlos.

Het was even de vraag waar de oud-koning was neergestreken, maar later werd duidelijk dat hij naar Abu Dhabi was verkast. Daar dompelt hij zich onder in grote hoeveelheden goud, marmer en kristal en dat samen met zijn 71-jarige minnares Marta Gayá.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ex-minnares Spaanse Juan Carlos hangt de vuile was buiten

Meghan doorbreekt taboe

Dat gravin Eloise zoveel van zichzelf laat zien op Instagram is bijzonder omdat royals doorgaans weinig van hun privéleven tonen aan het publiek. Al helemaal als het gaat om de donkere periodes uit hun leven. Meghan Markle besloot eind november echter een persoonlijke, verdrietige gebeurtenis te delen. In een opiniestuk in The New York Times schreef zij dat zij in juli een miskraam heeft gehad vlak na het verschonen van haar zoontje Archie. "Nadat ik zijn luier verschoonde, voelde ik een scherpe kramp. Ik viel op de grond met hem nog in mijn armen. Om ons kalm te houden, neuriede ik een slaapliedje."

De vrouw van prins Harry gaf aan dat zij het taboe rond miskramen wil doorbreken, omdat er maar weinig vrouwen zijn die daar open over praten.

Prinses Elisabeth

De Belgische kroonprinses Elisabeth wordt al helemaal klaargestoomd voor de troonopvolging. In 2019 werd ze 18 jaar oud en gaf ze al een speciale toespraak waarin ze haar vader bedankte. Dit jaar werd er een nieuwe stap gezet door middel van haar nieuwe opleiding. Eind augustus startte ze op de Koninklijke Militaire School.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaven deze zomer ook een klein beetje duidelijkheid over de toekomstplannen van prinses Amalia. De kroonprinses wil na het behalen van haar Gymnasiumdiploma een tussenjaar inlassen om te reizen.

Corona in de koningshuizen

Het coronavirus maakt geen onderscheid tussen rood of blauw bloed. In 2020 waren er meerdere royals die besmet raakten. Gelukkig bleef het bij milde klachten. Onder meer Albert van Monaco raakte geïnfecteerd met het virus. Daarna volgde prins Charles. Het leek er even op dat Albert Charles had besmet, beiden hadden het virus te pakken én hadden kort daarvoor contact met elkaar gehad. Albert verwees dit verhaal echter naar het rijk der fabelen.

Ook de Zweedse prins Carl Philip en zijn vrouw prinses Sofia raakten besmet, zij vertoonden milde griepsymptomen. Het gezin van de Belgische prins Laurent werd eveneens geraakt door het virus. In eerste instantie wilde hij niet zeggen om welke gezinslid het precies ging. Later bleek het om zijn vrouw, prinses Claire, te gaan.

Vanwege de pandemie gingen koningin Elizabeth en prins Philip samen in quarantaine in Windsor Castle. De Queen woont normaal gesproken in Buckingham Palace in Londen en haar man woont sinds zijn pensionering drie jaar geleden in het landgoed Sandringham in Norfolk. Het koppel is al meer dan 70 jaar getrouwd, maar was wegens hun koninklijke taken nog nooit zo lang bij elkaar geweest. Hun gezamenlijke quarantaine duurde maar liefst zeven maanden. Deze zomer gingen ze zes weken naar hun vakantiewoning Balmoral Castle in Schotland. Daarna vergezelde Elizabeth haar man voor een paar weken in Norfolk, waarna zij in haar eentje terugkeerde naar Windsor. Ondertussen is ook prins Philip weer ingetrokken in Windsor Castle.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koningin Elizabeth en prins Philip blijven met kerst thuis

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!