Koning Willem-Alexander in de de Chinese Zaal van zijn werkpaleis. Beeld © RVD - Paul Tolenaar
Annemarie de Kunder
Annemarie de Kunder

Royaltyverslaggever RTL Boulevard

Waarom de Oranjes mentale gezondheid bespreekbaar willen maken

14 januari 2021 14:53

Koning Willem-Alexander bracht vandaag een digitaal bezoek aan Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Royaltyverslaggever Annemarie de Kunder legt uit waarom dit bezoek zo belangrijk is voor onze koning.

"Mijn kleine, lieve, begaafde zus Inés was ook ziek"

Koning Willem-Alexander ging vandaag vanuit Paleis Huis ten Bosch digitaal op bezoek bij 113 Zelfmoordpreventie om eens te peilen hoe het met de stichting gaat tijdens de coronacrisis. De koning hoorde tijdens het gesprek uit eerste hand welke invloed de pandemie heeft op mensen die in nood aankloppen bij 113 en wat zij voor hen kunnen betekenen. Het is een van de onderwerpen en stichtingen die de koning een warm hart toedraagt. En Willem-Alexander is zeker niet de enige royal die mentale problemen - en alles wat daarbij komt kijken - op de kaart zet. Bijzonder, want tot een aantal jaar geleden was het echt not done om in koninklijke kringen te spreken over mentale problemen.

Koningin Maxima doorbrak dik twee jaar geleden het ‘suïcide-taboe’ toen haar veertien jaar jongere zusje Inés een einde maakte aan haar leven. Tijdens het eerste bezoek van de koningin na het overlijden van Inés legde ze een mooie en emotionele verklaring af. "Mijn kleine, lieve, begaafde zus Inés was ook ziek. Ze kon geen vreugde vinden en niet genezen", sprak ze toen. "Onze enige troost is dat ze nu rust heeft gevonden." Deze woorden kwamen bij veel mensen binnen en de koningin kreeg dan ook veel steunbetuigingen vanuit het hele land, ook van mensen die in dezelfde situatie zitten als zij.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Inés Zorreguieta
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Broer Máxima staat stil bij verjaardag overleden zus

Het onderwerp suïcide en mentale problemen gaat de koningin aan het hart: nog geen half jaar na het overlijden van haar zusje, bracht ze een bezoek aan Stichting 113 Zelfmoordpreventie naar aanleiding van hun 10-jarig jubileum. Het was een beladen bezoek maar de koningin sloeg zich er goed doorheen en liet zien hoe belangrijk het is dat er aandacht komt voor mensen in mentale nood.

Maar ook koning Willem-Alexander sprak over mentale problemen, namelijk over de depressies van zijn vader prins Claus. Toen Willem-Alexander 50 jaar werd, gaf hij een groot interview aan Wilfried de Jong en besprak onder andere hoe hij de depressies van zijn vader beleefd heeft in zijn pubertijd. "Een van de dingen in de pubertijd is dat je je afzet tegen je ouders. En, als je vader ziek is, want depressiviteit is een ziekte. Dan kan je je er niet tegen afzetten (…) En dat heb ik heel moeilijk gevonden."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koningshuis over eerste vaccinatie: 'Hoop op uitweg uit crisis'

William en Harry

Onze Britse buren gaan nog een stapje verder in het bespreekbaar maken van mentale issues. Prins William, hertogin Kate en prins Harry lanceren in 2016 hun eigen campagne Head Together waarin ze het taboe rondom geestelijke problemen voor eens en voor altijd willen doorbreken. William zei bij de aankondiging: "Laten we de handen ineenslaan en het verhaal van stilte en schaamte veranderen in een verhaal van optimisme en elkaar steunen."

William en Harry hebben lange tijd niet gesproken over de dood van hun moeder, prinses Diana, en dat heeft ervoor gezorgd dat ze het op latere leeftijd mentaal lastig hebben gehad. Dit is dan ook de reden dat ze mensen willen attenderen op hoe belangrijk het is om te praten over je problemen en om je niet te schamen om hulp te zoeken. Vooral Harry had het zwaar. Hij zei dat hij regelmatig op het punt stond iemand een klap te verkopen zodra diegene vroeg naar de dood van zijn moeder. William zei hierover: "Het verlies kwam zo rauw op ons dak vallen. Ik kon het niet verwerken zoals andere mensen dat kunnen. Iedereen weet wat er is gebeurd. Iedereen kende mijn moeder. Iedereen kende haar verhaal."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Meghan Markle doorbreekt taboe en vertelt over miskraam

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!