Koningin Máxima en Alibaba-topman Jack Ma Beeld © Getty Images

China vroeg Máxima om hulp na uitbraak corona

23 februari 2021 12:08

In Nederland dealen we nu al bijna een jaar met corona. Vorig jaar februari was er nog geen sprake van het virus in ons land, maar wel op andere plekken waaronder China, waar het virus voor het eerst opdook. De topman van de Chinese online webshop Alibaba, Jack Ma (56), vroeg koningin Máxima (49) daarom om hulp. Dat meldt 'Algemeen Dagblad', dat documenten in handen heeft gekregen na een beroep op de Wet openbaarheid bestuur.

"Het Koninklijk Huis weet ook hoe gevoelig dit potentieel ligt"

Máxima werd benaderd door Jack via een mail, schrijft de krant. Hierin zou de Alibaba-topman hebben gevraagd of Nederland mondkapjes en andere beschermingsmiddelen naar China wilde sturen. Corona was op dat moment nog niet geconstateerd in ons land, maar in China liepen de tekorten flink op en daarom werden ambassades en bedrijven gevraagd om te hulp te schieten. Uiteindelijk stuurde Nederland op 10 februari 2020 een vliegtuig 'vol mondkapjes, handschoenen, overalls en andere hulpmiddelen' naar Wuhan, aldus Algemeen Dagblad.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Willem-Alexander gaat voor tweede keer op knieën voor Máxima, op dezelfde plek

De humanitaire vlucht zou echter niets te maken hebben met het verzoek van de Alibaba-topman aan Máxima, meldt een woordvoerder aan AD. "Het ingekomen verzoek is zoals gebruikelijk aan het verantwoordelijke ministerie doorgeleid", aldus de Rijksvoorlichtingsdienst tegenover de krant. En dat blijkt ook uit de documenten die het blad in handen heeft. Zo heeft Erik Gerritsen, de hoogste ambtenaar bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), een mail ontvangen van het Koninklijk Huis. Op zijn beurt stuurt 'ie die weer door naar één van zijn medewerkers: 'Op verzoek van Koninklijk Huis breng ik deze onder jouw persoonlijke aandacht.'

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koningin Máxima betrapt op online shoppen tijdens Zoom-meeting

Gerritsen meldt erbij het verzoek via 'de normale kanalen' bewandeld moet worden. 'Zoals je begrijpt is het crisisteam 24/7 in touw. Ik wil ze niet storen met onduidelijke mails', zou er verder te lezen zijn. Het was al bekend dat er op 7 februari 2020 een verzoek bij Buitenlandse Zaken binnenkwam of een Chinees vrachtvliegtuig op Schiphol mocht landen. Dat verzoek werd ingewilligd, waarna het vliegtuig op 10 februari weer vertrok. "Nederland heeft alleen gefaciliteerd in het voorzien van landingsrechten, de Nederlandse overheid heeft zelf niet met hulpgoederen bijgedragen. De Chinese ambassade heeft daar wel een verzoek toe gedaan. Daar is geen gehoor aan gegeven", reageert VWS nu bij AD

Miniatuurvoorbeeld

LEES OOK:

Willem-Alexander en Máxima betuigen steun aan slachtoffers Wenen

Volgens de krant is het nog altijd onduidelijk hoe er is gehandeld na het verzoek van de Alibaba-topman aan Máxima. "Het Koninklijk Huis weet ook hoe gevoelig dit potentieel ligt, dus zulke verzoeken worden vaak gewoon doorgestuurd naar ministeries", reageert een topdiplomaat bij de krant, die het een 'uitzonderlijk' verzoek zou vinden. Jack Ma is overigens geen onbekende voor Máxima. De koningin heeft hem meermaals gesproken, omdat ze speciaal pleitbezorger van de Verenigde Naties is voor inclusieve financiering.

Hoe 'uitzonderlijk' het verzoek ook mag zijn, er doen een stuk wildere verhalen de ronde over koningin Máxima en het Nederlandse koningshuis. Onze Duitse buren komen met de meest bizarre anekdotes op de proppen, zoals te zien is in de video hieronder. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!