Prins Harry en Meghan Markle Beeld © Getty Images

Dit moet je weten voor je Oprah-interview Harry en Meghan kijkt

04 maart 2021 16:05

Sinds op 15 februari het interview met prins Harry (36) en Meghan Markle (39) bij Oprah Winfrey (67) werd aangekondigd, vliegt het royaltynieuws ons om de oren. Er is op zijn zachtst gezegd nogal wat te doen om dit nu al spraakmakende interview. We maken de balans op.

Even terug in de tijd: op 8 januari 2020 maakten Harry en Meghan bekend dat zij een stapje terug doen als senior members van het Britse koningshuis. Daarna volgde een periode vol onzekerheid. Waar zouden ze gaan wonen? Wat gaan ze dan precies doen? En bovenal: wie gaat dat betalen? Al snel bleek dat Harry en Meghan hun eigen plan zouden trekken. Ze verhuisden naar Los Angeles en sloten de ene commerciële deal na de andere.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Prinses Eugenie is grote steun voor Meghan tijdens zwangerschap'

We spoelen vooruit naar februari 2021. Op de 15de maakte het koppel bekend dat er een interview met Oprah op de planning staat en op 19 februari werd duidelijk dat Megxit definitief is. Tegen de verwachtingen van de Sussexjes in moesten zij ook hun eretitels vaarwel zeggen.

Buckingham Palace kwam al snel met een statement dat het voor 'de Sussexes niet mogelijk is om door te gaan met de verantwoordelijkheden en plichten die horen bij een leven in openbare dienst.' Hierop reageerden Harry en Meghan weer met: "We kunnen allemaal een leven leiden dat in teken staat van dienst. Dienstverlening is universeel." Na deze uitspraak waren de poppen aan het dansen. Er ontstond vooral gedoe om het woordje 'service'. Veel Britten vonden het namelijk niet kunnen hoe Meghan en Harry uithaalden naar koningin Elizabeth, aangezien haar hele leven in het teken staat van 'service'.

Later voegden Harry en Meghan ook nog eens het woordje 'service' toe aan het logo van hun Archewell Foundation. Dat leek door het gekibbel in de statements helemaal een sneer te zijn naar de Queen.

Niet ingelicht

Ondertussen kwam er ook steeds meer nieuws over het interview met Oprah naar buiten. Zo zou koningin Elizabeth niet zijn ingelicht door Harry en Meghan. De Queen hoorde per toeval van de mediaplannen van haar kleinzoon en diens vrouw: het team van Oprah vroeg beelden aan bij ITV, waarna ITV goedkeuring vroeg aan Buckingham Palace. Dit doen zij normaal bij alle beeldaanvragen.

De rest van de royal family moest de aankondiging van het interview via de media horen. Prins William zou woest zijn geweest op zijn broer, zo lieten bronnen weten aan Sunday Times. Hij noemde de actie van Harry 'beledigend, respectloos en kribbig'.

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

'Prins William boos en bedroefd over exit Harry'

Prins Philip

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan dealt The Firm ondertussen ook met hun eigen sores. Prins Philip werd op 17 februari opgenomen in het ziekenhuis. Over de toestand van de echtgenoot van de Queen kwam mondjesmaat informatie naar buiten.

Er werd gevreesd voor het leven van de 99-jarige royal, waardoor de vraag rees of het interview met Oprah niet verplaatst zou moet worden. Veel Britten vonden het respectloos dat Harry en Meghan het interview gewoon laten uitzenden, maar ondertussen kwamen er ook berichten naar buiten dat de Sussexjes de zender CBS hebben gesmeekt het interview te verplaatsen. Een andere insider liet weer weten dat CBS heeft besloten het interview hoe dan ook uit te zenden.

Vandaag kwam overigens het nieuws naar buiten dat prins Philip een hartoperatie is ondergaan. Deze is succesvol verlopen.

Gayle King en James Corden

Dan is er ook nog gedoe vanwege eerder interviewplannen van Meghan. Daily Mail bracht namelijk het nieuws naar buiten dat de hertogin twee jaar geleden al een groot interview wilde doen. Niet met Oprah, maar met diens BFF Gayle King. Buckingham Palace stak er destijds een stokje voor, maar nu Megxit rond is kan Meghan haar eigen plan trekken. Saillant detail: Oprah was in 2019 al te gast op het huwelijk van Harry en Meghan en dat terwijl ze elkaar slechts één keer eerder ontmoet hadden. Sommigen denken daarom dat Meghan toen al aasde op een interview en alvast een warme band wilde creëren.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

The Crown-acteurs blij dat prins Harry serie goedkeurt

Oprah was van plan groots uit te pakken met het interview, maar toen kwam ineens James Corden om de hoek kijken. Harry gaf namelijk op zijn beurt een persoonlijk interview aan de presentator - die tevens een goede vriend is van de royal. De talkshowkoningin zou not amused zijn over het interview van Harry en daarom werd vriendin Gayle ingeschakeld. Zij vertelde op haar beurt in de media dat Oprah tegen haar zou hebben gezegd dat het haar 'beste interview ooit is', waardoor de aandacht weer van James terugging naar Oprah.

Het interview van James Corden zie je hieronder:

Pestgedrag

Ondertussen werd de aanval op Meghan geopend. Het zit zo: een oud-medewerker van Kensington Palace heeft een klacht tegen haar ingediend. De hertogin zou haar personeel namelijk hebben gepest en gekweld. Dat was schijnbaar zelfs zo erg dat de medewerkers met regelmaat in huilen uitbarstten en uiteindelijk ontslag namen. Ondanks dat dit al een paar jaar geleden is gebeurd, werd het verhaal nu pas naar buiten gebracht in The Sunday Times

Meghan liet op haar beurt in een statement weten dat er niks van waar is. "Het maakt de Hertogin verdrietig dat er weer een aanval wordt gedaan op haar als persoon, omdat ze zelf vaak onderhevig is aan pestgedrag en zich altijd inzet voor mensen die het slachtoffer zijn van pijn en trauma. Ze is vastberaden om zich te blijven inzetten voor compassie over de hele wereld en belooft een voorbeeldfunctie te zijn voor wat juist is."

De geruchten over Meghans pesterijen zijn niet helemaal nieuw. In 2018 werd ze al Hurricane Meghan genoemd, nadat naar buiten kwam dat ze haar personeel om 5.00 uur 's ochtends bestookte met sms'jes en mails.

Trailers

Er zijn inmiddels al enkele beelden van het interview naar buiten gekomen. CBS, de zender waarop het gesprek te zien zal zijn, deelde namelijk al een aantal trailers. Daarin zien we hoe Harry een vergelijking trekt tussen Meghans situatie en de situatie van zijn moeder prinses Diana. "Mijn grootste angst was dat de geschiedenis zich zou herhalen. Ik ben heel erg opgelucht om hier samen met mijn vrouw te zitten en met jou te spreken, Oprah. Ik kan me niet voorstellen hoe dat destijds geweest moet zijn geweest voor mijn moeder, die dit allemaal alleen heeft moeten doorstaan. Wij hebben tenminste elkaar nog, zij was alleen. En voor óns was dit proces al loodzwaar."

In een andere video is te zien hoe Meghan uithaalt naar de royal family. "Ik zou niet weten waarom zij zouden verwachten dat wij na al deze tijd nog steeds zouden zwijgen, terwijl zij een actieve rol spelen bij het in stand houden van aanhoudende onwaarheden over ons. En als we daarmee het risico lopen om dingen kwijt te raken; we hebben al zo veel verloren."

Diana

Naast de harde woorden valt nog iets anders op in de eerste beelden. Meg draagt een armbandje uit de juwelencollectie van Diana. Ze is al eerder gespot met het exemplaar van Cartier, zoals bij een diner in Fiji tijdens een staatsbezoek in 2018. Bovendien zijn een paar stenen uit de armband gebruikt om haar verlovingsring mee samen te stellen. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kristen Stewart lijkt als twee druppels water op prinses Diana

Al met al is er dus een hoop te doen om de tv-uitzending. We weten dat het interview op 17 en 18 februari werd opgenomen. Megxit was op dat moment nog niet helemaal rond en Harry en Meghan wisten ook nog niet dat ze hun eretitels zouden moeten inleveren. Daarnaast heeft het team van Oprah naar buiten gebracht dat het interview vooral om Meghan zal draaien. Eerst wordt de hertogin uitgebreid geïnterviewd, pas later zal haar echtgenoot zich bij het gesprek voegen.

Het gesprek met Oprah wordt op zondagavond 7 maart uitgezonden in de Verenigde Staten en is op dinsdag 9 maart om 20.30 uur te zien op Net5.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!