Harry en Meghan bij Oprah. Beeld © Getty Images

Alle hoogtepunten uit het interview van Harry en Meghan met Oprah

08 maart 2021 08:28

De hele wereld wachtte in spanning op het Oprah-interview met prins Harry (36) en Meghan Markle (39). Vannacht was het zover. Meghan vertelde er over haar suïcidale gedachten, de naïviteit die ze had toen ze toetrad tot het koningshuis en de discussie die er ontstond vanwege de huidskleur van hun zoontje Archie. Dit is alles wat je moet weten over het historische interview.

Bekendmaking geslacht

Vannacht om 02.00 uur Nederlandse tijd zond de Amerikaanse zender CBS het interview van Oprah Winfrey met het Britse koningspaar uit.

De eerste helft van het twee uur durende interview hield Oprah alléén met Meghan. Vervolgens sloot prins Harry aan, die bij binnenkomst meteen vertelde dat zijn vrouw in verwachting is van een meisje. "We zijn dankbaar en beide opties zouden geweldig zijn geweest", vertelde Harry. "Maar eerst een jongen en nu een meisje, wat kun je je nog meer wensen?"

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

CBS betaalt miljoenen voor rechten interview Harry en Meghan

Huidskleur Archie: 'Verwoestende aantijging'

Een van de meest opvallende uitspraken tijdens het interview met Oprah kwam van Meghan. Ze vertelde dat er zeker één lid binnen het Britse koningshuis was die zich tijdens haar zwangerschap zorgen maakte over de huidskleur van hun zoontje Archie. "Ik kan niet zeggen wie dat is, want ik denk dat het heel schadelijk voor het koningshuis zal zijn", vertelde Meghan.

De reden dat Archie officieel geen koninklijke titel heeft, zou volgens Meghan met zijn huidskleur te maken hebben. De Britse koningshuiscorrespondent van de BBC noemt dit 'een verwoestende aantijging' aan het adres van het koningshuis. "Het begint zo langzamerhand op het worstcasescenario te lijken voor het paleis", meldt de BBC.

De jongste dochter van Martin Luther King Jr. schrijft na de uitspraken van Meghan op Twitter: "Het koningshuis blijkt geen schild tegen de verwoesting en wanhoop van racisme."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dit moet je weten voor je Oprah-interview Harry en Meghan kijkt

'Het zwijgen opgelegd'

Meghan deed – zoals verwacht – meerdere schokkende onthullingen over haar tijd binnen de koninklijke familie. Ze maakte zich zorgen om haar geestelijke gezondheid, maar zei geen hulp te kunnen krijgen omdat dat de buitenwereld een slechte indruk zou geven. Uiteindelijk, zei ze, waren er 'momenten dat ze niet meer wilde leven'.

Ze had zich 'niet eenzamer kunnen voelen', geeft ze toe. Dat kwam onder andere omdat ze niet in staat was te doen wat ze wilde. Ze moest zich aan bepaalde regels houden. Op de vraag van Oprah of ze in die tijd zelf zweeg of het zwijgen werd opgelegd, reageert Meghan resoluut: "Ik werd het zwijgen opgelegd."

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Harry en Meghan tekenen na Netflix ook bij Spotify

Een buiging? Echt?

Meghan geeft toe dat ze naïef was toen ze een relatie aanging met prins Harry. "Ik wist niet hoe het was om lid te zijn van de koninklijke familie", vertelt ze. Zo was ze verbaasd dat ze tijdens haar eerste ontmoeting met de koningin een buiging moest maken.

"Ik dacht dat die buiging deel uitmaakte van de hele fanfare, niet dat het écht zo zou zijn", vertelt Meghan. "Maar blijkbaar deed ik het goed en maakte ik bij die eerste ontmoeting een hele diepe buiging, ik herinner het me alleen niet meer."

Ondanks al haar kritiek op het koninklijke huis, laat Meghan zich positief uit over de koningin. "The Queen is altijd geweldig voor me geweest", zegt ze. "Ik vond het heerlijk om in haar gezelschap te zijn." De koningin was volgens Meghan 'warm en uitnodigend' en altijd gastvrij.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Meghan Markle is de hedendaagse prinses Diana'

'Kate maakte míj aan huilen'

Minder positief is ze over andere leden van het koninklijke huis. Zo maakte haar schoonzus Kate haar in de voorbereidingen op haar huwelijk aan het huilen (en niet andersom).

Meghan zegt tegen Oprah dat ze het ware incident nooit naar buiten wilde brengen. De vrouw van prins William zou achteraf haar excuses hebben aangeboden en haar bloemen en een briefje hebben gestuurd. Meghan zei uit respect voor Kate geen verdere details te willen delen.

Een andere onthulling die het stel doet is dat ze drie dagen vóór hun officiële huwelijk al trouwden. De twee gaven elkaar drie jaar geleden op 19 mei het jawoord en de hele wereld keek toe. "Niemand weet dit, maar in werkelijkheid trouwden we drie dagen eerder tijdens een eenvoudige ceremonie. We wilden dat het een moment voor ons tweeën was."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zorgen binnen koningshuis over huidskleur zoontje Meghan en Harry

Financieel afgesneden

Ruim een jaar geleden maakten Harry en Meghan bekend dat zij een stapje terug doen als senior members van het Britse koningshuis. Vorige maand werd duidelijk dat die zogenoemde Megxit definitief is.

De twee moeten hun eretitels vaarwel zeggen, omdat het volgens het Buckingham Palace 'niet mogelijk is om door te gaan met de verantwoordelijkheden en plichten die horen bij een leven in openbare dienst'.

Tijdens het interview vertelt prins Harry meer over de verstandhouding die hij momenteel met zijn familie heeft. Hij zegt dat zijn familie hem 'financieel letterlijk afsneed'. Dat is dan ook de reden dat het echtpaar de laatste tijd deals heeft gesloten met Netflix en Spotify.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Prins Harry en Meghan Markle maken geslacht baby bekend

'De geschiedenis herhaalt zich'

Harry vergelijkt de situatie waarin hij en Meghan zich nu bevinden met de situatie van zijn moeder, prinses Diana. "Ik kan me niet voorstellen hoe het voor haar geweest moet zijn om dit alléén door te maken", zegt Harry. "Wij zijn in ieder geval met zijn tweeën en het is al een ongelooflijk zwaar proces."

Niet alleen heeft de familie financieel afscheid genomen van Harry, de prins zegt ook dat zijn vader, prins Charles, de telefoon niet meer opneemt. "Waarom wil je vader je niet meer spreken?", vraagt Oprah. "Omdat wij ons leven in onze eigen handen hebben genomen", zegt Harry.

"Ik voel me echt in de steek gelaten", zegt de prins later. "Hij moet weten hoe het voelt, omdat hij iets soortgelijks heeft meegemaakt. Hij kent de pijn. Bovendien is Archie zijn kleinzoon."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Charles' en 'Diana' slepen Critics Choice Awards in de wacht

'Koud en onsympathiek'

Met zijn broer, prins William, heeft Harry iets beter contact, legt hij uit. "Maar we zijn allebei een andere kant op gegaan." De prins zegt dat hij de koningin wel altijd van zijn beslissingen op de hoogte heeft gehouden. "Ik heb te veel respect voor haar", vertelt Harry. Nog altijd spreken ze elkaar via Zoom.

De koningshuiscorrespondent van de BBC schrijft na deze uitspraken opnieuw dat het interview 'niet veel erger had kunnen uitpakken voor het koningshuis'. "Harry schetst zijn familie als koud en onsympathiek, niet in staat om emotioneel met elkaar om te gaan en geobsedeerd door de vraag wie waarvoor gaat betalen."

Happy end

Oprah rondt het gesprek met het stel af: "Jouw verhaal met de prins heeft een happy end?", vraagt ze Meghan. "Dat doet het", beaamt ze.

Prins Harry zegt dat hij door Meghan 'gered is', na jarenlang vast te hebben gezeten in het Britse koningshuis. "Dank voor het delen van jullie liefdesverhaal", zegt Oprah. Volgens de presentatrice verschijnen er morgen nog extra fragmenten van het interview.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

The Crown-acteurs blij dat prins Harry serie goedkeurt

Gesprek bekijken

In Nederland werd het interview vannacht nog niet uitgezonden, omdat alleen de Amerikaanse zender CBS de rechten heeft. Wel verschenen er eerder al een aantal fragmenten. Morgenavond is het hele interview vanaf 20.30 uur te zien op Net 5.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!