Prins Harry en Meghan Markle Beeld © Getty Images

Wat is er allemaal gebeurd sinds het Oprah-interview met Harry en Meghan?

13 maart 2021 12:23

Het Oprah-interview met prins Harry en Meghan Markle is ingeslagen als een bom. Sinds het interview - en eigenlijk ook al ervoor - lijkt de pers vol te staan met verhalen over de Sussexjes. Tijd voor een overzicht van wat er allemaal is gebeurd sinds de uitzending.

Statement Buckingham Palace

De dag na het interview werd duidelijk dat Buckingham Palace in paniek was. De medewerkers van het hof werden bijeengeroepen voor een crisisoverleg dat de hele maandag duurde en alle persmedewerkers moesten hun telefoons uitzetten.

Lange tijd was onduidelijk of het koningshuis zou reageren op het interview. Volgens bronnen zou er een statement hebben klaargelegen, maar werd dat na de heftige uitspraken van Harry en Meghan snel van tafel geveegd. Dinsdagavond kwam er dan eindelijk een statement.

De verklaring van het Britse koningshuis.

Koningin Elizabeth laat in het statement weten dat de hele familie bedroefd is over de uitdagingen waarmee Harry en Meghan de laatste jaren zijn geconfronteerd.

Ook laat koningin Elizabeth weten dat de kwesties die ter sprake komen in het interview met Oprah Winfrey, zoals de beschuldiging van racisme, tot bezorgdheid stemmen.

"Harry, Meghan en Archie zullen altijd zeer geliefde familieleden blijven", eindigt de verklaring.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Broche die queen droeg tijdens toespraak héél bewust gekozen

Reactie Charles en William

Prins Charles heeft waarschijnlijk met samengeknepen billetjes naar het interview gekeken. Een bron verklapte voor het interview al aan Vanity Fair dat Harry zijn vader een mail had gestuurd over de inhoud van het interview. De prins heeft nog niet op het interview gereageerd en dat terwijl hij er dinsdag tijdens een bezoek aan een vaccinatiecentrum in Londen wel naar gevraagd werd. Charles keek de verslaggever aan en liep snel door.

Prins William zou op zijn beurt helemaal kapot zijn van het interview, zo melden bronnen aan verschillende media. Meghan haalde haar schoonzus Kate Middleton namelijk door het slijk door te zeggen dat Kate haar ooit aan het huilen maakte en dus niet andersom. Prins William zou boos zijn op zijn broer, vooral ook omdat Kate en Harry het altijd goed met elkaar hebben kunnen vinden.

Ook William zelf krijgt het te verduren. Harry zei in het interview namelijk dat hij vindt dat zijn vader en broer 'vastzitten' in het instituut.

Op woensdag werd de hertog van Cambridge gevraagd naar het interview. Hij zei tegen een verslaggever dat hij zijn broer nog niet had gesproken, maar dat hij dat wel van plan was. Ook ging hij in op de beschuldigen van racisme: "Wij zijn totaal geen racistische familie." Dat William zich zo uitlaat, is volgens royaltyverslaggever Annemarie de Kunder best bijzonder. "Britse royals reageren nooit op journalisten die zomaar roepen; in Nederland is dat bijvoorbeeld veel gebruikelijker. Maar hier is ook echt gezegd tegen de journalisten: 'Hij gaat niet reageren, dus alstublieft geen vragen stellen.'" Dat deden ze vervolgens wel. "Hij reageert echt vanuit de emotie, vanuit zijn tenen. Dus hij had duidelijk de behoefte om het even recht te zetten."

Kate

In het interview met Oprah vertelde Meghan dat niet zij de boeman was, maar dat Kate háár aan het huilen had gekregen. Een aantal jaar geleden ging het gerucht dat Meghan en Kate een meningsverschil hadden gekregen over de bruidsmeisjesjurk van prinses Charlotte en dat dit zo hoog was opgelopen dat Kate moest huilen. 

Volgens Meghan was het juist andersom en had Kate later haar excuses aangeboden. De vrouw van Harry wilde ook dat haar schoonzus of Buckingham Palace dit verhaal recht zou zetten in de media, maar dat gebeurde niet. 

Omid Scobie, de auteur van Meghans biografie Finding Freedom, liet na het interview weten dat Meghan een verzoek had ingediend bij Buckingham Palace om dit verhaal te ontkrachten. 'The Firm' zou dit verzoek hebben afgewezen omdat ze niet wilden dat Kate meegesleurd zou worden in 'ijdele roddels'.

Thomas en Samantha Markle

Ook de familie van Meghan heeft gereageerd en wil een graantje meepikken van de mediastorm. Thomas Markle werd in Good Morning Britain gevraagd naar zijn kijk op het 'bombshell interview'. Meghan zei namelijk dat ze zich verraden voelt door haar vader, omdat hij tegen haar loog over het paparazzischandaal. Thomas reageerde met: "We maken allemaal fouten, maar ik heb nog nooit naakt pool gespeeld of mij verkleed als Hitler - zoals Harry deed."

Hiermee verwijst Thomas naar de blunders die de hertog maakte in het verleden. In 2005 ging hij, op 21-jarige leeftijd, verkleed als nazisoldaat naar een feestje - compleet met swastikaband om zijn arm. In 2012 lekten er foto's uit van Harry die naakt een potje aan het poolen was.

Ook zei Thomas dat hij het Britse koningshuis niet racistisch vindt. "En dat mensen vragen wat de huidskleur van de baby is... Ik hoop en denk dat dat gewoon een domme vraag is", vervolgt hij. "Het kan dat iemand gewoon een domme vraag stelde." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Samantha Markle: jaloerse, op geld beluste halfzus of juist niet?

Royaltyverslaggever Annemarie de Kunder sprak voor het interview met Samantha Markle, de halfzus van Meghan. Zij gaf aan dat ze zich geen zorgen maakte over het interview. Toen Meghan haar toch even benoemde, voelde Samantha zich tóch genoodzaakt om te reageren. Zij vindt dat Meghan haar familie - ondanks haar depressieve klachten - niet als trash hoort te behandelen. 

Ook zei Meghan in het interview dat ze in haar eentje - zonder broers en zussen - opgroeide en dat ze het heel leuk had gevonden als ze wel broers of zussen had gehad. Ook dit schoot bij Samantha in het verkeerde keelgat. "We hebben foto's van een leven samen. Hoe kan ze me dan niet kennen?"

Meghans vriendin

Janina Gavankar is al meer dan zeventien jaar bevriend met Meghan. Ook zij sprak zich - met toestemming van Meghan - uit over het interview in de Britse ochtendshow This Morning. Waar in het statement van Buckingham Palace staat dat zij niet op de hoogte waren van de psychische problemen van Meghan, verkondigt haar vriendin dat dat wel degelijk zo was. "Er zijn veel mails en sms'jes die dit bevestigen."

Onderzoek naar racisme

Een van de grote onthullingen die Meghan deed in haar gesprek met Oprah is dat iemand van het koninklijk huis zorgen zou hebben geuit over de huidskleur van Archie. Harry bevestigde dit later in het interview, maar wilde niet zeggen om wie het ging. Wel maakte het stel later duidelijk dat de uitspraak niet van koningin Elizabeth of prins Philip kwam.

Deze beschuldigingen van racisme zijn ingeslagen als een bom. Royaltdeskundige Marc van der Linden noemt dit het grootste schandaal sinds de abdicatie van koning George in 1952. Buckingham Palace heeft in het statement aangegeven dat zij deze aantijgingen binnen de privésfeer zullen onderzoeken.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Elizabeth en Philip hadden geen 'zorgen' om huidskleur Archie

Titel Archie

Ondertussen worden ook een aantal uitspraken van Meghan in twijfel getrokken. Ze zei in het interview namelijk dat Archie geen titel kreeg en zal krijgen en dat zij denkt dat racisme hierin ook een grote rol speelt. Deze uitspraken worden nu in Britse media onder de loep genomen. Het zit namelijk zo: alleen de kinderen van de kroon, de kinderen van de troonopvolger en het eerste kleinkind van de troonopvolger krijgen de titel prins of prinses. Hierbij geldt dus dat alleen de kinderen van koningin Elizabeth, de kinderen van prins Charles en de oudste zoon van prins William prins of prinses zijn.

Er zijn in het verleden wel een aantal uitzonderingen gemaakt, zo hebben ook Eugenie en Beatrice, de dochters van prins Andrew, de titel prinses gekregen. En niet alleen George, maar ook Charlotte en Louis zijn prins en prinses. De koningin koos ervoor om Charlotte en Louis ook de titel te geven, omdat zij na het overlijden van Elizabeth de titel toch al zouden krijgen. De andere vijf achterkleinkinderen van de koningin hebben de titel niet.

Archie is geen prins, maar zal het na het overlijden van Elizabeth wel worden. Meghan heeft nu in het interview aangegeven dat Archie deze titel niet zal krijgen en dat de wet speciaal voor Archie is aangepast. Hoe dit echt zit, wordt pas duidelijk als koningin Elizabeth komt te overlijden.

Piers Morgan

De Britse presentator Piers Morgan is niet bepaald fan van Meghan. Al jaren maakt hij Meghan met de grond gelijk en ook maandagochtend kreeg de hertogin het zwaar te verduren. Hij stelde onder meer 'misselijk te worden van het schandelijke interview'.

Een dag later viel co-host Alex Beresford hem live in de uitzending aan op zijn uitlatingen, waarna Piers boos de studio uit stormde. ITV maakte korte tijd later bekend dat de presentator per direct stopt.

Meghan zou ondertussen een klacht hebben ingediend bij de zender.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Meghan Markle diende officiële klacht in tegen Piers Morgan

Reacties VK vs VS

Wat deze week ook opviel is de manier waarop het interview werd ontvangen in de Verenigde Staten in vergelijking met het Verenigd Koninkrijk. Volgens Amerikadeskundige Michiel Vos staan de Amerikanen aan de kant van Meghan. "Wij zijn natuurlijk Amerikanen en zijn iemand als Meghan wel gewend." Vooral de combinatie van 'oversharing', je hart uiten en je gevoelens op tafel leggen én Oprah heeft ertoe geleid dat het interview een succes is in de Verenigde Staten. "Voor ons is dat hoe het nou eenmaal gaat in celebrity-land. En vergeet niet: wij zien de Britten als de koning en koningin van de goede smaak en nu merken we dat de Britten ook racisme en discriminatie hebben. Tot in de hoogste regionen." 

Toch kan het interview ook een negatief effect hebben voor Meghan, denkt Michiel: "Ze was al een doelwit van de Britse pers, maar ze is nu ook een doelwit geworden van de Amerikaanse pers. En zie Britney Spears en alle andere gevallen: dat win je niet."

Dit zijn de reacties uit Engeland op interview Harry en Meghan

06:26

In Engeland was het interview ook een kijkcijferkanon: elf miljoen mensen zagen het interview. Correspondent Anne Saenen laat vanuit Londen weten dat het wordt gezien als een historisch interview. "Opvallend toch wel is dat de meeste Britten zich achter het koningshuis scharen. Dat ze Meghan zien als manipulator en dat ze niet begrijpen dat Harry en Meghan vanuit eigenbelang het koningshuis zo te kijk hebben gezet."

Steun aan Meghan

Veel bekende Amerikaanse sterren zijn na het interview #TeamMeghan. Serena Williams noemt de hertogin van Sussex een persoon die haar leven 'met veel empathie en inlevingsvermogen leidt'. 'Ze leert mij elke dag hoe je oprecht moet zijn', schrijft de tennisser. 'Haar woorden laten zien hoeveel pijn en narigheid ze heeft moeten doorstaan.'

Ook Beyoncé neemt het voor haar op. 'Dank je wel Meghan, voor de moed die je toont en je leiderschap. We voelen ons gesterkt en geïnspireerd door jou', schrijft ze op haar site.

Bernice King, de dochter van Martin Luther King, reageerde ook op het interview. Zij stelt dat royalty 'geen schild is tegen de verwoesting en wanhoop van racisme'.

Kritiek op Harry

Ondertussen is er ook een hoop kritiek op het paar. Veel mensen vragen zich af waarom ze aan de ene kant met rust willen worden gelaten door de media, maar aan de andere kant wel een interview aan Oprah geven.

Waar veel kijkers zich afvragen hoe oprecht Meghan is, is er ook kritiek op Harry. In het interview geeft hij aan dat iemand binnen zijn familie een racistische opmerking heeft gemaakt, maar in het verleden is Harry zelf ook de fout in gegaan.

Een aantal jaar geleden gebruikte hij een racistische term tegen een collega-militair met een Pakistaanse achtergrond. Toen dit een aantal jaar later naar buiten kwam, bood hij hiervoor zijn excuses aan. Een woordvoerder liet toen weten: "Prins Harry gebruikte de term zonder enige bijbedoeling en gebruikte het als bijnaam voor een zeer gewaard lid van zijn peloton."

Ook gebruikte hij ooit een term die racistisch is tegen mensen van Arabische komaf. De woordvoerder zei dat Harry 'rag-head' had gebruikt om een Taliban of Iraakse opstandeling aan te duiden.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Wereldwijd (nu al) meer dan 49 miljoen kijkers voor Harry en Meghan

Al met al heeft het interview een hoop stof doen opwaaien en is het laatste woord er nog niet over gesproken.