Prins Philip Beeld © ANP

Dit is de sobere gastenlijst van de uitvaart van prins Philip

15 april 2021 12:33

Engeland mag dan langzaam van het slot gaan, voor de uitvaart van prins Philip gelden zaterdag nog strikte coronaregels. Gasten moeten afstand houden, mondkapjes dragen en er mogen slechts dertig mensen aanwezig zijn. Inmiddels is bekend wie tot die groep behoren.

"Sorry dears, dit wordt de meest sobere koninklijke begrafenis ooit, maar dat is precies wat ik wilde"

De gasten die in St. Georges Chapel aanwezig zijn om afscheid te nemen van Philip, die vorige week op 99-jarige leeftijd overleed, zijn welkom met alleen hun eigen kinderen, hun nageslacht en aanhang. In het slechtste geval moet koningin Elizabeth alleen zitten, anders wordt ze begeleid door iemand uit dezelfde bubbel. Dit zou dan de voormalig privésecretaris van haar man zijn, Archie Miller-Bakewell. Hij vervulde deze rol decennia lang.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kate als bemiddelaar aan het werk gezet tijdens begrafenis Philip

Prins William en zijn vrouw Catherine zullen zaterdag zonder hun drie kinderen George, Charlotte en Louis in de kapel zijn - of dit onder normale omstandigheden anders zou zijn is niet bekend. Ook Williams broer Harry is ingevlogen om afscheid te nemen van zijn grootvader, maar zonder Meghan. Zij zou niet mogen vliegen omdat haar zwangerschap te ver gevorderd zou zijn, iets dat door deskundigen overigens sterk in twijfel wordt getrokken. Het excuus zou volgens hen 'nergens op slaan', denkt ook vriendin van het stel, Oprah Winfrey. De talkshowkoningin liet los dat ze vermoed dat er iets anders aan de hand is waardoor Meghan schittert van afwezigheid.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Alles wat we weten over de begrafenis van prins Philip

Ook op de gastenlijst staan uiteraard de vier kinderen van Philip en Elizabeth: Charles (72), Anne (70), Andrew (61) en Edward (57), allen met hun partners Camilla Parker Bowles, Timothy Laurence en Sophie van Wessex. Ook de kinderen van Edward en Sophie, Louise Mountbatten-Windsor en James Mountbatten-Windsor, zijn aanwezig bij het afscheid. Andrews ex-vrouw Sarah Ferguson is niet uitgenodigd. Ondanks het feit dat de ex-geliefden een goede band onderhielden, was dat allerminst het geval tussen Sarah en Philip.

Hun dochters prinses Beatrice en de kersverse moeder prinses Eugenie zijn er met hun mannen Edoardo Mapelli Mozzi en Jack Brooksbank. Ook kleindochter Zara Phillips en haar partner Mike Tindall zijn één van de aanwezigen, evenals haar broer Peter Phillips. Tot slot zullen er zaterdag een aantal neven en nichten bij zijn.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Discovery+ komt met documentaire over prins Philip

Naast het beperkte aantal mensen brengen de coronaregels ook andere restricties met zich mee. Zo zou iedereen een masker moeten dragen en twee meter afstand van elkaar moeten houden. Met elkaar zingen mag niet en rouwspeeches dienen met gedempte stem te worden uitgesproken.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

William en Harry eren 'charmante en grappige' grootvader Philip

Prins Harry is zondag al op het vliegveld in Londen gespot om op tijd in quarantaine te kunnen gaan. Hij verblijft op dit moment in zijn cottage op het terrein van Kensington Palace. Of hij andere familieleden heeft gesproken is onduidelijk. Door de verschillende reacties op het overlijden van hun grootvader lijkt het erop dat Harry geen contact heeft gehad met William. De Britse royalty-deskundige Ingrid Seward vermoed dat van eventuele spanningen zaterdag niets te zien zal zijn omdat de aandacht volledig op het afscheid wordt gericht. "Dat is onder deze omstandigheden al zwaar genoeg", zegt ze erover. "Het is Harry's voornaamste kans op toenadering. Als dit alles goed verloopt, is een verzoening een stap dichterbij. Bij het kleinste incident binnen de familie is die kans daarop echter meteen voorgoed verkeken." Dat schrijft Telegraaf.

Ingrid voegt toe dat het haar opvalt dat de koninklijke familie geen enkele dispensatie wil en precies wil doormaken waarmee andere nabestaanden het afgelopen jaar ook te maken hadden. "Ik hoor het prins Philip wel zeggen: 'Sorry dears, dit wordt de meest sobere koninklijke begrafenis ooit, maar dat is precies wat ik wilde'."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Prins Philip vond interview Harry en Meghan ondoordacht'

Meghan Markle is dus de grote afwezige zaterdag bij het afscheid van prins Philip. Een verstandige beslissing, volgens Justine Marcella:

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!