Koningsdag 2019 Beeld © ANP

Van stofzuigerrace tot regioquiz: dit is het programma van Koningsdag

20 april 2021 17:07

Geen massa's mensen langs de weg en geen handjes schudden: Koningsdag 2021 is ook dit jaar anders dan normaal. Maar het programma ziet er óók weer heel anders uit dan vorig jaar. Maak je klaar voor een stofzuigerrace met prinsessen, Amalia in een DAF en een regioquiz. En volg het feest vandaag LIVE op rtlboulevard.nl via onze livestream met Eindhoven vanaf 10.30 uur.

De dag wordt om 11.00 uur geopend met een karavaan van oude en nieuwe auto's. Koning Willem-Alexander rijdt voorop in een oude DAF. Dit exemplaar werd speciaal voor Juliana en Bernhard gemaakt in de jaren 50. Koningin Máxima volgt in een hightech Lightyear. De prinsessen rijden ook mee in deze auto's, maar het is nog niet zeker hoe zij verdeeld worden.

Beatrix, Claus en Willem-Alexander in de DAF

Eenmaal uit de auto's loopt het koninklijk gezin door een digitale selfie-straat naar het water. Op dat water bevindt zich een groot podium waar een spectaculaire verrassingsact te zien zal zijn. Wie er optreden is nog niet bekendgemaakt, maar het is al wel duidelijk dat het om grote namen gaat.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koninklijk paar nodigt The Streamers uit voor koningsdagconcert

Daarna worden onze koning en zijn gezin welkom geheten in de studio, waarbij de hele show wordt gepresenteerd door oud-Jakhals Isolde Hallensleben en cabaretier Leon van der Zanden. Hier worden een aantal Eindhovense innovaties gepresenteerd, onder meer een speciaal schaakbord dat is ontworpen om burgerparticipatie te bevorderen en een bril die blinden trillingen laat voelen.

Ook staat er een regioquiz op het programma. Dit was ook onderdeel van het Koningsdagprogramma in 2019; toen namen verschillende dorpen en steden het tegen elkaar op. Deze quiz werd toen gepresenteerd door onze eigen Luuk Ikink. Dit jaar spelen vijf gezinnen tegen elkaar: de Oranjes en vier bekende gezinnen uit de regio. 

Natuurlijk staat er ook iets lekkers op het menu. Sterrenchef Dick Middelweerd van de Treeswijckhoeve in Waalre tovert samen met de prinsessen en koningin Máxima iets op tafel om je vingers bij af te likken.

Waar de Oranjes in 2015 stonden te swingen tijdens een optreden van Nielson, is nu de Eindhovense rapper Fresku aan de beurt. 

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

Justine Marcella: 'Máxima kan niet stuk bij Nederlanders'

Hopelijk zijn de weergoden ons ook dit jaar gunstig gestemd tijdens Koningsdag, want na het programma in de studio verplaatst het gezin zich naar buiten. Techbedrijf ASML heeft speciaal voor de prinsessen een hooverrace georganiseerd. De prinsessen zullen tegen elkaar racen op - jawel - een stofzuigermotor op een curlingbaan. Dit omdat het techbedrijf vooral meer meiden wil interesseren voor de techbranche!

Daarna is het weer tijd voor een studiosetting. Deze keer schuiven Amalia, Alexia en Ariane aan in de Orange Room bij presentatrice Ingelou Stol en acteur Mike Weerts. Hier presenteert Robèrt van Beckhoven de perfecte tompouce en becommentarieert Addy van den Krommenacker de kleding van de koningin en prinsessen.

Eindhovense ontwerpster Zeynab Dag laat de schoenen zien die ze maakte voor Beyoncé en Rihanna. Ook Robert Doornbos is hierbij aanwezig. De prinsessen gaan namelijk e-racen in een simulator en de coureur en analist zal deze race van commentaar voorzien.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koningsdag 2021 wordt gevierd vanuit studio in Eindhoven

De koning en zijn gezin zullen ook stilstaan bij de coronacrisis. Dit doen ze met 'Operatie Koning' - een show in augmented reality die eindigt met een optreden van de koninklijke familie die een eerbetoon brengen aan de zorgmedewerkers.

Om 13.00 uur worden de festiviteiten in Eindhoven afgesloten met het finalestuk, waarbij dans en drones samenkomen. Daarna vertrekken de Oranjes weer in de DAF en de Lightyear.

Wil je niks missen? Op rtlboulevard.nl is alles live te volgen - muziek, backstage in de Orange Room en natuurlijk de uitzending zelf.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Lee Towers brengt Koningsdaglied uit

Om 16.30 uur is er ook nog een proostmoment, de nationale toast. Vorig jaar was de hele familie digitaal aanwezig en dit jaar zou het zomaar kunnen dat Willem-Alexander weer aanschuift om samen met alle andere Nederlanders met een oranjebittertje te proosten op zijn verjaardag.

's Avonds om 20.00 uur wordt het feestje nog even doorgevierd. The Streamers zullen optreden vanaf het terrein van Paleis Noordeinde. Ook het koninklijk gezin komt daar nog even spieken!

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Streep door 538 Koningsdag? Fieldlab doet er zegje over

Vorig jaar werd Koningsdag eenmalig omgedoopt tot Woningsdag. Toen gingen de Oranjes niet op pad, maar nodigden ze Nederland digitaal uit voor de verjaardag van de Willem-Alexander. Het zorgde ervoor dat we een bijzonder inkijkje kregen in het leven van het koninklijk gezin. Je ziet het in onderstaande video.

Prinses Alexia vertelt voor het eerst over haar opvoeding

02:08

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!