Harry, Meghan en Archie Beeld © ANP

Kleine Archie blaast 2 kaarsjes uit: dit weten we van het jochie

06 mei 2021 07:09

Vlaggetjes en scones vandaag in huize Sussex, want kleine Archie tikt de 2 jaar aan. Goddank is hij nog te jong om iets mee te krijgen van de commotie binnen de paleismuren en geniet het jochie van zijn ongedwongen leven onder de Amerikaanse zon. Wat weten we inmiddels verder van hem? We zetten het op een rijtje.

"Hij heeft een heel bijzondere persoonlijkheid"

Archie Harrison Mountbatten-Windsor, zoals hij voluit heet, is het oudste kind van prins Harry en Meghan Markle, de hertog en hertogin van Sussex. Hij komt, als zevende, na zijn vader in lijn van troonopvolging. Het jongetje werd geboren op 6 mei 2019, waarna twee dagen later zijn naam bekend werd gemaakt. En die was behoorlijk verrassend, want deze heeft geen enkele koninklijke connectie. Archie is de eerste half-Amerikaanse baby in de Britse koninklijke familie.

Archie
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Elizabeth en Philip hadden geen 'zorgen' om huidskleur Archie

Zijn naam was dus verrassend. Toen het jongetje werd geboren verwachtten veel mensen dat 'ie Arthur, Albert of Alexander zou gaan heten, vernoemd naar bekende koninklijke leden uit de Britse geschiedenis. Maar het werd 'Archie'. Sommigen denken dat zijn naam is gekozen omdat zowel Harry's als Meghan's afkomst ermee wordt weerspiegeld: Archie is een traditioneel Engelse naam, Harrison juist een Amerikaanse. Bovendien, leuk detail, Harrison betekent natuurlijk 'zoon van Harry'.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Meghan wilde naam niet van geboorteakte Archie verwijderen

Ook qua titels zijn de verwachtingen niet uitgekomen. Volgens traditie zou Archie het graafschap van zijn vader overnemen en de titel Archie, graaf van Dumbarton krijgen, maar omdat zijn ouders hem een 'normaal leven' willen geven, staken ze daar een stokje voor. Hij staat nu simpelweg bekend als 'Master Archie'. 

Het is bovendien nog de vraag of hij de titel 'prins' krijgt. Volgens het oorspronkelijke protocol, geschreven door King George V in 1917, krijgen kleinkinderen van de monarch die titel en achterkleinkinderen niet, behalve de oudste zoon van de oudste zoon van de monarch. Daarom kreeg bijvoorbeeld Wiliams zoon George wél de titel en zijn broertje en zusje niet. Toch liet de huidige queen dat in 2012 aanpassen, waardoor ook Charlotte en Louis moeten worden aangesproken met 'Royal Highness'. 

Harry, Meghan en Archie
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Eerste woordjes kleine Archie te horen in podcast Harry en Meghan

Maar hoe zit het dan bij Archie? Uitgaande van het protocol zal Archie de titel krijgen als prins Charles koning wordt, maar in het veelbesproken interview met Oprah liet Meghan los dat die titel straks aan hem voorbijgaat. Al tijdens haar zwangerschap zou haar zijn medegedeeld dat het protocol voor haar kind zal worden aangepast en hij of zij dus geen recht zou krijgen op een koninklijke titel. Hoe dat precies zit, blijft gissen. Buckingham Palace heeft er ook nooit op gereageerd.

In hetzelfde interview vertelde Meghan dat er al tijdens haar zwangerschap zorgen waren over de huidskleur van haar zoon. De actrice wilde niet zeggen over wie het ging, maar Oprah zei later dat het níet over de koningin of haar man ging. Prins Harry zou haar gevraagd hebben dat met klem te benadrukken. "Ze hebben niet tegen mij verteld over wie het wel ging, maar hij vroeg me wel om duidelijk te maken dat het niet om zijn opa of oma ging", vertelde de talkshowkoningin erover.

Harry, Meghan en Archie
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Docuserie van prins Harry en Oprah verschijnt deze maand

Archie groeit in een zo normaal mogelijke wereld op. Dat is althans de intentie van zijn ouders, die hem daarom ook zo veel mogelijk buiten de schijnwerpers houden. Toch blijven het natuurlijk trotse ouders die af en toe iets loslaten over hun kleintje. Zo lieten ze Archie ook even 'aan het woord' in hun podcast, dat hoor je hieronder.

Ook in interviews wordt wel eens iets losgelaten, bijvoorbeeld over de band tussen Archie en de Queen. Want ondanks het feit dat ze mijlenver uit elkaar wonen, lijkt daar niets mis mee. Ze zoomen regelmatig, vertelde Harry aan James Corden. Ook onthulde hij iets over het kerstcadeau dat zijn zoon kreeg van de koningin: "Meghan zei een wafelijzer, dus ze stuurde ons een wafelijzer voor Archie. Meghan maakt nu elke ochtend biologische wafels voor het ontbijt." De kleine is er dol op. "Als Archie wakker wordt, is het eerste wat hij zegt: 'Wafel!'"

Volgens Harry is zijn zoontje 'hysterisch'. "Hij heeft een heel bijzondere persoonlijkheid. Hij kan al kleine zinnetjes maken en liedjes zingen." Zijn eerste woordje was ook bijzonder: crocodile. Bekijk meer van het interview met James Corden hieronder.

Archie zal in zijn derde levensjaar niet lang enig kind blijven. Zijn moeder is hoogzwanger en verwacht eind juni haar tweede, wat betekent dat hij grote broer wordt. Van een zusje welteverstaan, maakten Harry en Meghan in het interview met Oprah bekend. Archie zou door het dolle zijn, liet een ingewijde los aan US Weekly. "Archie weet dat hij binnenkort grote broer wordt en hij is nu al enthousiast om te helpen."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!